Data publicării:

Ridicare maşini Bucureşti, măsură contestată. Renate Weber: Credem în continuare că avem dreptate

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat miercuri că îşi menţine punctul de vedere conform căruia poliţistul local nu este agent constatator în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor pentru maşinile staţionate neregulamentar, dar a menţionat că interpretarea trebuie să aparţină instanţei de judecată.

"Noi în continuare credem că avem dreptate în interpretarea pe care o facem. Reglementările în România se fac cum se fac. De multe ori, ce face stânga nu ştie dreapta. Noi avem mai multe acte normative care se referă la circulaţia pe drumurile publice, la sancţionarea contravenţiilor, termenul de 'agent constatator' şi aşa mai departe. Aceste acte normative au fost modificate de vreo patru-cinci-şase ori, în ultimii ani de zile. Niciodată, în niciunul din ele, nu s-a făcut referire la Poliţia Locală. E adevărat că legea Poliţiei Locale, aşa, cumva, pe uşa laterală, spune că şi Poliţia Locală poate să ridice şi poate să facă...

Dar niciodată, în legislaţia privind contravenţiile, poliţistul local nu e considerat agent constatator. În final, ca să vezi care este interpretarea corectă, cred că ar trebui mers la o instanţă de judecată, pentru că, totuşi, numai judecătorul poate să facă acest lucru. De aceea am cerut noi prefectului să sesizeze instanţa de judecată. Dacă prefectul nu o face şi dacă o persoană particulară - poate să fie şi o instituţie -, la un moment dat, se va trezi în situaţia în care maşina să îi fie ridicată de Poliţia Locală, va putea să facă ea personal o sesizare la instanţa de judecată sau să ne sesizeze pe noi. Dar, repet, noi avem o interpretare pe care o dăm unui ansamblu normativ, (...) interpretarea până la urmă însă, cea care trebuie să fie obligatorie, trebuie să vină de la o instanţă de judecată", a precizat Renate Weber, într-o conferinţă de presă.


Ea a menţionat că Parlamentul ar putea, la rândul său, să limpezească lucrurile în acest caz



"A fost dată o hotărâre de guvern care dă posibilitatea Consiliului General să facă chestiunile tehnice care ţin de ridicarea maşinilor şi aşa mai departe. Noi spunem că e în continuare o chestiune care ţine de interpretare: cine este agentul constatator şi care sunt limitele competenţelor pe care acesta le are. Sigur, dacă mă întrebaţi pe mine, Parlamentul poate foarte simplu să rezolve acest lucru, făcând o armonizare legislativă din care toată lumea să înţeleagă foarte clar despre ce este vorba", a spus ea.

Vinerea trecută, Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi solicită prefectului de Bucureşti atacarea în contencios a hotărârii CGMB privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate pe reţeaua principală de străzi a Capitalei.

Potrivit acestuia, hotărârea "nesocoteşte normele legale în aplicarea cărora a fost dată şi stabileşte competenţa alternativă a poliţiştilor rutieri sau locali în constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor principale, iar nu competenţa exclusivă a poliţiştilor rutieri, astfel după cum aceasta este reglementată de lege".

"HCGMB decide că, în calitate de agenţi constatatori, poliţiştii locali pot dispune măsura ridicării, prevederi ce contravin în mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 şi art. 2.031 şi art. 2.032 din HG nr. 1.361/2006", preciza sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel