Data publicării:

Rezultatul alegerilor din Africa de Sud riscă să arunce țara pe mâna extremiștilor și populiștilor

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Despre omicron
Despre omicron
ANC, partidul care a condus Africa de Sud din 1994, este în pericol să treacă în opoziție. Celelalte partide, din care fac parte și extremiștii au șansa istorică de a forma o coaliție de guvernare.

Congresul Național African (ANC) care guvernează Africa de Sud a obținut 40,27% din voturi după ce comisia electorală a publicat sâmbătă rezultatele din peste 99% din secțiile de votare. Alianța Democrată (DA) s-a situat pe locul doi cu 21,7% din numărul de votori, partidul MK a obținut 14,7%, iar EFF a obținut un procent 9,39%.

Luptătorii pentru libertatea economică (EFF) de extrema stângă din Africa de Sud vor vorbi tuturor partidelor politice despre formarea unui nou guvern după alegerile din această săptămână, a declarat sâmbătă liderul acesteia, Julius Malema.

„Vom implica toate partidele politice cu aprecierea că un guvern ar trebui să fie constituit în următoarele 14 zile”, a spus Malema reporterilor la centrul de numărare a voturilor din Johannesburg.

Purtătorul de cuvânt al ANC, Mafika Mndebele, a declarat postului local de televiziune Newzroom Afrika că partidul a fost „umilit” de electorat și a acceptat rezultatul. ANC se aștepta să guverneze singur Africa de Sud. 

El a adăugat că partidul a fost în contact cu alții pentru a forma o coaliție stabilă a partidelor guvernamentale din provincie.

Alegeri în Africa de Sud. Jacob Zuma, fostul președinte, conflict deschis cu actualul președinte Cyril Ramaphosa

MK a decimat votul partidului într-un din provinciile importante din Africa de Sud, mai exact în KwaZulu-Natal după ce fostul președinte Jacob Zuma a anunțat în decembrie că va face campanie pentru partidul MK, invocând că nu putea vota pentru un ANC condus de actualul președinte al Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

Jacob Zuma - a cărui președinție a fost urmărită de acuzații de corupție, pe care el le neagă - a fost succedat la președinție de Ramaphosa în 2018.

Jacob Zuma este originar din KwaZulu-Natal și a avut întotdeauna votanți foarte fideli în provincie. 

MK contestă unele dintre rezultatele din KwaZulu-Natal, aparent în speranța că renumărarea îi va oferi o majoritate totală, eliminând necesitatea unui guvern de coaliție în provincie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel