REZULTAT referendum 2018. De ce a eșuat: MAREA PĂCĂLEALĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Referendum - foto simbol
Referendum - foto simbol
Referendumul pentru redefinirea familiei s-a încheiat cu participarea a 20,41% dintre alegători, ceea ce înseamnă invalidarea scrutinului.     

Este un procent mic care nu a permis atingerea cvorumului. Numărul votanţilor a fost de 3.731.704 la ora 21.00, atunci când s-au închis urnele în ţară, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC). Referendumul era valid dacă prezenţa la vot este de 30%, iar 25% sunt voturi valabile.

Una dintre ipotezele eșecului a fost că referendumul s-a desfășurat pe parcursul a două zile. Nu multă lume s-a dus în prima zi la vot spunând că va merge duminică nefiind deciși sau neavând o miză personală vizavi de subiect. Apoi, văzând că cifrele sunt mici, mai exact prima zi de referendum s-a încheiat cu o prezență la vot de 5,72%, au început să-și pună întrebări. A apărut efectul de persoana a treia pe ideea că: lumea nu prea se duce, ia să nu mă bag. Așadar, iată un efect advers.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constituţiei s-a desfăşurat tot pe parcursul a două zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenţă pentru validarea acestuia, dar acolo regulile au fost schimbare în timpul jocului fiind vorba despre un subiect extrem de important - era vizată armonizarea legislației românești cu reglementările UE și cu cele ale NATO. A fost cu totul și cu totul altă situație decât în prezent. Așadar, desfășurarea referendumului pe două zile a fost o păcăleală pentru cine se aștepta să vină românii, în număr mare, la urne.

Nu a fost cvorum

Prezenta la vot la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei este de 20,41%, numărul votanţilor fiind de 3.731.704 la ora 21.00, atunci când s-au închis urnele în ţară, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC). Referendumul este valid dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută sunt voturi valabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel