Data publicării:

Rezistența Urbană atacă "legiunile" lui Oprescu

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Cultura
WhatsApp
lumbucuresti
lumbucuresti

Într-o postare intitulată "Lumini de Sărbători 2012: coifuri, hamsii și cuburi 2D", bloggerul Raiden de la

Membrul Rezistenței Urbane a urmat traseul Piața Romană - b-dul G-ral Magheru - b-dul Nicolae Bălcescu - Piața Universității - b-dul Elisabeta.

B-dul Lascăr Catargiu, spre Piața Victoriei este descris ca fiind "sărăcăcios împodobit", dar cele două bulevarde care leagă Piața Romană de Piața Universității "înclină mai mult decât compensator balanța în partea cealaltă", fiind unele dintre "cele mai pompoase aranjamente de sărbători", potrivit bloggerului. Raiden adaugă un potențial motiv pentru care bulevardele ar fi decorate în acest fel: "probabil pentru a celebra finalul unui an foarte zbuciumat pe toate planurile în România, bulevardele Magheru și Bălcescu au fost împodobite cu legiuni de brăduți/coifuri/conuri albastre, verzi și albe tip IKEA". 

De la intersecția cu strada George Enescu, "putem admira în voie marea de coifuri plutitoare, deasupra traficului criminal",  spune Raiden, adăugând că "arta cere sacrificii, frumosul dăinuie în orice loc". Membrul Rezistenței Urbane susține că administrația capitalei ar fi trebuit să opteze pentru iluminarea unor edificii-simbol, precum blocul ARO-Patria, Hotelul Ambasador, Sala Dalles sau Garajul Ciclop, decât pentru "conuri magice, fermecatoare", al căror efect este considerat, pe un ton ironic, "feeric, fantastic, nemaipomenit! De povestit nepoților".

Următoarea oprire a lui Raiden a fost Târgul de Crăciun din Piața Universității sau, "mai pe românește, Bucharest Christmas Market". Membrul Rezistenței descrie atmosfera târgului, pe care o caracterizează dominată de prost gust. "Extrapolând, întregul târg este un kitsch fenomenal și o încercare eșuată din start de a copia târgul similar din Piața Primăriei din Viena", precizează bloggerul.

"Statuia lui Heliade Radulescu, înghesuită de corturi mizere și butoaie pe care se poate servi ce se cumpără de la tarabe - vată de zahăr, un vinuleanu fiert, o bericioaică rece, un Kurtos Kalac aburind, sau - de ce nu? - o tăviță de carton îmbibată în ulei, dar doldora de hamsii prăjite, Eforie Sud-style", remarcă Raiden, adăugând că "profesioniștii în organizarea evenimentului au avut grijă să lase la vedere, în spatele și lateralele gheretelor, toate resturile și gunoaiele. Așa da organizare!".

În concluzia recenziei, bloggerul a precizat că, niciodată în istorie, zona statuilor de la Universitate "nu a reprezentat loc de bâlci, ci doar loc de promenadă și - mai rar - de adunări populare cu caracter adesea politic". Totodată, membrul Rezistenței Urbane a desființat ornamentele și evenimentele planificate de administrația capitalei, spunând că "prea mult fast strică, prea multa pompă ridiculizează, însa nesimțirea și fățărnicia rămân vectorii actualei administrații bucureștene". Raiden a atras atenția că "nu poți să-ți faci de cap în centru când ai lucrări neterminate, doar pentru că le-ai început în octombrie, pentru a răsplăti contributorii la campania la locale din iunie" și "nu poți ignora, în numele instalarii spiritului sărbătorilor, problemele reale ale orașului aprinzând luminițele ajutat de un olimpic la matematică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel