Rezistență la antibiotice, semnal de alarmă la nivel mondial
Noul sistem global de supraveghere antimicrobiană al OMS relevă apariția pe scară largă a rezistenței la antibiotice la 500.000 de persoane cu infecții bacteriene suspectate în 22 de țări.
Cele mai frecvente bacterii rezistente au fost Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae, urmate de Salmonella spp. Sistemul nu include date privind rezistența la Mycobacterium tuberculosis, care provoacă tuberculoză.
Printre pacienții cu infecții suspecte, proporția care a avut bacterii rezistente la cel puțin unul dintre cele mai frecvent utilizate antibiotice a variat foarte mult între țări - de la zero la 82%. Rezistența la penicilină a variat de la zero la 51%. Și între 8% și 65% din E. coli asociate cu infecții ale tractului urinar au prezentat rezistență la ciprofloxacină, un antibiotic frecvent utilizat pentru tratamentul acestei afecțiuni.
Situație gravă
"Raportul confirmă situația gravă a rezistenței la antibiotice la nivel mondial", a spus dr. Marc Sprenger, directorul Secretariatului OMS al Rezistenței Antimicrobiene. "Și cel mai îngrijorător este că agenții patogeni nu respectă frontierele naționale. De aceea, OMS încurajează toate țările să înființeze sisteme de supraveghere adecvată pentru detectarea rezistenței la medicamente care să poată oferi date acestui sistem global", a mai spus acesta.
Țări
Până în prezent, 52 de țări (25 de țări cu venituri mari, 20 de țări cu venituri medii și 7 țări cu venituri mici) sunt înscrise în sistemul global de supraveghere antimicrobiană al OMS. Pentru primul raport, 40 de țări au furnizat informații despre sistemele lor naționale de supraveghere, iar 22 de țări au furnizat, de asemenea, date privind nivelurile de rezistență la antibiotice.
Raportul este un prim pas vital spre îmbunătățirea înțelegerii gradului de rezistență antimicrobiană. Supravegherea este în fază incipientă, dar este esențială dezvoltarea acesteia dacă trebuie să anticipăm și să abordăm una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale, a spus dr. Carmen Pessoa-Silva, care coordonează noul sistem de supraveghere la OMS.
[citeste si]
Unele țări se confruntă cu provocări majore în construirea sistemelor lor naționale de supraveghere, inclusiv lipsă de personal, fonduri și infrastructură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News