Rezervația Delta Dunării. Rangerul Lascu: ”Jacques Cousteau a făcut-o în doi timpi și trei mișcări”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Invitat la interviurile Jungla Urbană, cu Liviu Harbuz, Cristian Lascu, ranger în Parcul Natural Văcărești, a avut foarte multe de povestit, pornind de la înființarea ariei protejate din Capitală până la parcurile din America, Europa, dar și celelalte din România.

În interviul nostru, Lascu a rememorat cum s-a reușit înființarea Parcului Natural Văcărești:

”Pentru unii e o confuzie între Parc Național și Parc Natural. Așa că ne-am trezit când a ieșit hotărârea judecătorească Constituirea Parcului Național Văcărești. Aoleo! Am returnat dosarul și a mai durat două luni ca să modifice povestea”, a povestit rangerul despre primii pași pentru înființarea Parcului Natural Văcărești.

El a mai amintit și de faptul că primul Parc național din lume a fost înființat în SUA, iar România nu a fost codașă la această idee:

”(...) Datorită lui Emil Racoviță, de la a cărui naștere se împlinesc 150 de ani și a unor naturaliști clujeni au înființat în 1935 Parcul Național Retezat, iar atunci eram înaintea multor țări europene. Germania, Franța nu avea parcuri naționale. În '90, imediat după revoluție, a venit aici Jacques Yves Cousteau, care era un zeu al ecologiei, era fantastic de popular în întreaga lume. Ajuns aici, Cousteau a spus: domnilor, voi aveți un tezaur incredibil aici: Delta Dunării. Ce faceți acolo? Faceți parc imediat. Și s-a făcut. Un om atât de influent - și fain tipul, că am colaborat, chiar m-a invitat la el, am stat o lună cu Cousteau la Paris - m-a fascinat. Avea 82 de ani, dar o gândirea atât de optimistă, o minte de om tânăr fantastică! Datorită lui Costeau s-a făcut în doi timpi și trei mișcări Rezevația Biosferei Delta Dunării. Acum sunt o grămadă de compromisuri și... din ce în ce mai rău... românizăm noi conceptul ăsta de arie protejată”, a povestit Cristian Lascu, ranger urban în Parcul Natural Văcărești.

Mai multe povești despre parcurile nauturale din România și din lume puteți asculta într-un excelent interviu cu Rangerul Urban din Parcul Văcărești, Cristi Lascu:

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel