Experimentul "bitcoin" a eșuat în El Salvador, statul care a adoptat moneda pentru uz național
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
El Salvador a adoptat în urmă cu un an bitcoinul, ca monedă de uz național, într-o inițiativă considerată la acel moment inovatoare. 

A trecut mai bine de un an de când El Salvador a făcut istorie devenind prima țară care a făcut bitcoinul o monedă de uz național.

„Nu cred că s-a schimbat nimic, cu excepția faptului că țara este mai recunoscută decât înainte, dar viața economică a salvadoreenilor rămâne aceeași sau mai proastă decât acum câțiva ani”, a spus Edgardo Acevedo, un inginer de dezvoltare care lucrează în capitala orașului San Salvador. „Ceea ce s-a îmbunătățit este problema violenței și a criminalității, dar din punct de vedere economic, pot spune că nimic nu s-a schimbat”, a spus el.

Acevedo, cunoscut și sub pseudonimul Ishi Kawa, a spus că bitcoinul, deși a devenit un subiect de conversație, adoptarea rămâne scăzută și a descoperit personal că există foarte puține companii care acceptă criptomoneda și chiar mai puțini salvadoreni care doresc să plătească digital.

Utilizarea rămâe scăzută din cauza pierderii valorii din ultimul an

A fost o perioadă dificilă, transmite CNBC, proiectul nu a respectat marile promisiuni făcute de președintele popular al țării, Nayib Bukele.

Utilizarea bitcoinului în El Salvador pare să fie scăzută, deoarece moneda și-a pierdut aproximativ 60% din valoare de la începutul experimentului, iar țara se confruntă încă cu o creștere economică în scădere și un deficit ridicat. Raportul datoriei/PIB al El Salvadorului, o măsură cheie folosită pentru a compara ceea ce datorează o țară cu ceea ce generează, va atinge aproape 87% în acest an, stârnind temeri că națiunea nu este echipată pentru a-și onora obligațiile de împrumut.

Datele de la Bloomberg Economics arată că El Salvador se află în fruntea clasamentului său în rândul țărilor emergente care sunt vulnerabile la neplata datoriei. Chiar dacă își retrage unele dintre datoriile restante, obligațiile de împrumut interne și multilaterale ale țării reprezintă o amenințare reală, în parte pentru că cei mai mari creditori din lume nu sunt prea dornici să ofere numerar unei țări care pariază viitorul pe unul dintre cele mai volatile active de pe planeta.

Asociați aceste probleme economice cu un război reînnoit împotriva violenței bandelor și țara se îndreaptă spre incertitudine.

„Guvernul susține că evoluțiile sunt un succes, dar majoritatea comentatorilor locali și observatorilor internaționali sunt dezamăgiți”, a declarat Rachel Ziemba, fondatorul Ziemba Insights.

Sondajele au dat de pământ cu inițiativa națională

Când Legea Bitcoin din El Salvador a intrat în vigoare la 7 septembrie 2021, Jaime Garcia avea speranța că va rezolva câteva probleme mari cu modul în care salvadoreenii trimit, primesc și cheltuiesc bani. Ca parte a legii, prețurile sunt acum uneori listate în bitcoin, contribuțiile fiscale pot fi plătite cu moneda digitală, iar schimburile în bitcoin nu vor fi supuse impozitului pe câștigurile de capital. Dar, în mod esențial, Bukele a promovat legea ca o modalitate de a extinde incluziunea financiară, ceea ce nu este puțin lucru pentru o țară în care aproximativ 70% din populație nu are acces la serviciile financiare tradiționale.

Pentru a facilita adoptarea la nivel național, El Salvador a lansat un portofel virtual numit „chivo” (argou salvadorean pentru expresia „cool”) care oferă tranzacții fără taxe, permite plăți transfrontaliere rapide și necesită doar un telefon mobil plus o conexiune la internet. Scopul a fost să aducă utilizatorii cât mai aproape de noua tehnologie, atât pentru a scala adoptarea bitcoin, cât și pentru a oferi o rampă convenabilă pentru cei care nu au făcut niciodată parte din sistemul bancar.

Bukele a scris pe Twitter în ianuarie că aproximativ 60% din populație, sau 4 milioane de oameni, a folosit aplicația chivo și mai mulți salvadoreni au portofele chivo decât conturi bancare tradiționale, potrivit unei note de cercetare din 20 septembrie a Deutsche Bank. Totuși, doar 64,6% din țară are acces la un telefon mobil cu internet, se arată în nota respectivă.

Dar un raport publicat în aprilie de Biroul Național de Cercetare Economică din SUA a arătat că doar 20% dintre cei care au descărcat portofelul au continuat să îl folosească după ce au cheltuit bonusul de 30 de dolari. Cercetarea s-a bazat pe un „sondaj reprezentativ la nivel național” care a implicat 1.800 de gospodării.

Un sondaj realizat de El Instituto de Opinion Publica, un think tank al opiniei publice, cu sediul în El Salvador, a constatat că 7 din 10 salvadoreni nu cred că Legea Bitcoin a adus beneficii economiei lor familiale. Un alt sondaj al institutului a constatat că 76 din 100 de întreprinderi mici și mijlocii din El Salvador nu acceptă plăți cu bitcoin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel