Revolte în Kazahstan. Chirieac: Astfel de manifestări nu pleacă de la sine. Rusia nu-şi permite să piardă Kazahstanul
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit, miercuri seara, despre protestele din Kazahstan care au degenerat în manifestări violente.
"Ce se întâmplă exact acolo este prematur să spunem. Avem doar declaraţia lui Vladimir Putin, care interzice Occidentului să se amestece acolo, spunând că ar putea exista consecinţe dacă va îndrăzni cineva să se amestece în această ţară.
Kazahastan era cea mai mare şi cea mai importantă republică ex-Sovietică din Asia, la fel cum era Ucraina pentru Rusia Sovietică în Europa, cu două obiective foarte importante pentru Moscova, Poligonul Semipalatinsk şi Cosmodromul Baikonur. Acolo a existat sau există o autocraţie - nu e o democraţie de tip occidental - şi nu este singurul stat în care s-au întâmplat aceste lucruri. Fostul secretar de partid a rămas preşedinte 30 de ani, a demisionat în 2019. Între timp, Kazahstanul nu a dus-o rău, şi-a mutat capitala, s-a dezvoltat, s-a extins. Tu, România, nu ai investiţii în Kazahstan, dar Kazahstanul are investiţii majore în România, Rompetrol.
(...) Oare de ce Vladimir Putin a simţit nevoia să facă acea declaraţie occidentului, să nu se amestece în Kazahstan. Ţinând seama de comportamentul agresiv al Rusiei în Europa, în Ucraina, poate că nu s-a mai uitat la 'curtea din spate', la Kazahstan şi acolo a izbucnit această revoltă. Dar Rusia, să fie foarte clar, nu-şi permite să piardă Kazahstanul. O rupere de ritm s-a întâmplat acolo; astfel de manifestări nu pleacă de la sine. Şi în România ştim bine cum s-au întâmplat protestele: lumea era adânc rănită în inimă că nu era Dragnea la puşcărie...", a spus Bogdan Chirieac, într-o intervenţie la emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV.
Preşedintele Kazahstanului cere ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi împotriva teroriştilor
Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a teroriştilor antrenaţi în străinătate, relatează AFP.
Astăzi le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă, a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat, adăugând că în fruntea manifestaţiilor se află bande teroriste care au primit un antrenament aprofundat în străinătate.
Cel puţin opt membri ai forţelor de ordine şi militari au fost ucişi în revoltele care afectează Kazahstanul de câteva zile, a anunţat Ministerul de Interne, citat de media locale. Potrivit sursei citate, 317 membri ai poliţiei şi ai Gărzii Naţionale au fost de asemenea răniţi de mulţimea furioasă.
Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, mulţimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, notează AFP, citând media ruse.
Într-un efort de a stopa criza, preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev a demis guvernul şi a decretat stare de urgenţă în mai multe regiuni ale Almatî şi în capitala Nur-Sultan, redenumită recent în onoarea fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev. Autorităţile kazahe au decretat de asemenea restricţii de circulaţie între 23:00 şi 07:00, transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News