Revolta unui antreprenor român: Cazul Greenfield, exemplu clar de stat ostil și campanie de manipulare. Lenea e sexy dacă o vinzi ca grijă pentru mediu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Cazul Greenfield a revoltat un atreprenor român:Statul e ostil! Sursa foto: pagina de Facebook a lui Florin Hozoc
Cazul Greenfield a revoltat un atreprenor român:Statul e ostil! Sursa foto: pagina de Facebook a lui Florin Hozoc
Cazul Greenfield este un exemplu clar pentru modul în care actionează un stat ostil la adresa investitorilor și a cetățenilor săi, arată Florin Hozoc, într-o postare Facebook. Hozoc, fondatorul unei firme farmaceutice, consideră că autoritățile își ascund lenea și incompetența sub masca unor lozinci ecologiste.

”Avem un investitor care a construit câteva blocuri și a vândut apartamentele unor oameni care plătesc impozite și visează să se bucure de un trai liniștit, scrie Hozoc pe Facebook. Investitorul a făcut profit, oamenii se bucură de casele lor noi, iar statul încasează taxele și impozitele astfel generate.

Doar că nu este destul: statul se simte dator să mai șicaneze investitorul în numele apărării mediului și închide drumul de acces, deși acesta este un drum forestier existent de peste 40 ani. Deci nu este vreun drum nou, creat prin distrugerea pădurii.

Ba mai mult, ecologiștii revoltații preiau și propagă revolta împotriva dezvoltatorului iresponsabil care a păcălit noii proprietari.

Lenea e mai sexy dacă e vândută drept grijă pentru mediu

În realitate, avem o armată de birocrați inepți, conduși de politicieni iresponsabili și incompetenți, care împreună acționează ca un stat ostil, care administrează domeniul public ca pe o proprietate privată ce trebuie păzită împotriva cetățenilor. Adevărul este că proprietatea publică ar trebui să fie administrată în beneficiul cetățenilor, respectiv trebuie prezervată prin valorificare echilibrată.

În cazul Greenfield avem un drum vechi ce putea fi ușor preluat în proprietatea publică a municipalității, pe costurile acesteia, mai ales că aceste costuri sunt acoperite din taxele și impozitele plătite de proprietarii locuințelor din Greenfield.

În condițiile în care drumul este acolo de peste 40 ani, trecerea lui în proprietate publică are un impact redus asupra mediului, deci isteria ecologistă este nejustificată.

Dar lenea politicienilor este mai sexy dacă este vândută drept grijă pentru mediu. Iar ostilitatea împotriva antreprenorilor nu are valoare dacă nu este vândută drept grijă pentru popor”, a concluzionat Florin Hozoc.

Textul este însoțit de o fotografie, cu explicații: Marcat cu verde este drumul de acces asigurat de dezvoltatorul cartierului Greenfield. Marcat cu roșu este drumul forestier, pe care locuitorii cartierului îl doresc transformat în drum public, pentru că le reduce timpul de deplasare către București cu cel puțin 30 minute.

 

Vrem o țară ca afară, doar din vorbe

În ultima zi a anului, în loc să se pregătească de Revelion, conducerea Romsilva a turnat stâlpi de beton cu care să blocheze accesul locuitorilor în cartierul rezidențial Greenfield. Chipurile, acest blocaj ar fi fost realizat la cererea unor ONG-uri de mediu. În sutele de cazuri în care alte ong-uri reclamă furturi de lemne defrișări etc Romsilva nu lucrează de Sărbători, pentru a bloca accesul a mii de oameni la serviciu, școli, licee, s-a mobilizat în toiul nopții.

Greenfield, dezvoltat integral de investitori privați, în 15 ani, oferă locuințe pentru 6200 de bucureșteni, generează taxe și impozite bugetului local, care nu a sprijinit în niciun fel dezvoltarea imobiliară. Investitorii au realizat toate lucrările de infrastructură, apă, gaze, canalizare, iar cartierul se află, practic, într-un parc, dezvoltatorul alocând  42% din teren spațiilor verzi, pe care le întreține din fonduri proprii.

De asemenea, tot privatul a construit stații de transport în comun, bulevarde, parcuri, școală, plus un centru comunitar cu magazine de proximitate, centru de sănătate, alte facilități pentru locuitori. Cartier a fost dezvoltat după un master-plan care cuprinde pe lângă blocuri, case, magazine etc. opt parcuri, inclusiv unul mare, cu locuri de joacă și, terenuri de sport.

Primăriile, în occident, realizează toate lucrările de infrastructură, lăsând în sarcina dezvoltatorilor imobiliari doar construcția propriu-zisă a clădirilor. Dacă nu au ajutat în niciun fel constructorii, autoritățile s-au străduit să pună bețe în roate. Propagandiștii lui ”Vrem o țară ca afară” nu au remarcat această diferență: ”afară”, autoritățile locale folosesc banii din taxe și impozite pentru a sprijini proiectele edilitare, asigurând infrastructura, în cazul nostru nu doar că nu o fac, dar șicanează și sancționează politic investitorii privați care le fac treaba. 

Celebrul drum Vadu Moldovei este limita sectorului 1 și limita Bucureștiului cu Voluntari.Drumul a fost construit în 1972, are 1,2 kilometri, iar porțiunea blocată de Romsilva este de 300 de metri. ”În prezent, în Greenfield locuiesc  6500 de bucureșteni, iar la capacitate maximă cartierul va adăposti 15.000 de persoane. 

Citește și: Drumul a fost închis de Romsilva. Anumite ong-uri decid multe lucruri în țara asta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel