Revolta românilor din Leeds. MAE vine cu noi precizări
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Sursa foto: Captură video Talk TV
Sursa foto: Captură video Talk TV
MAE vine cu noi precizări după revolta românilor din Leeds.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a venit cu noi precizări după revolta românilor din Leeds. Astfel, MAE informează că până la acest moment Ambasada României la Londra şi Consulatul General de la Manchester nu au fost notificate de autorităţile britanice cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a acestor incidente.

"Până la acest moment, Ambasada României la Londra şi Consulatul General al României la Manchester nu au fost notificate cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentului din seara zilei de 18 iulie 2024, însă reprezentanţii oficiului consular de la Manchester au făcut demersuri pentru a solicita informaţii suplimentare şi, de îndată ce vor fi clarificate detaliile cu autorităţile locale de poliţie, acestea vor fi aduse la cunoştinţa publicului", se menţionează într-o precizare a MAE transmisă Agerpres.

În plus, Ministerul Afacerilor Externe menţionează că, până la acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor unor cetăţeni români care să fi fost supuşi unei astfel de măsuri.

MAE aminteşte că, în cursul zilei de 19 iulie 2024, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acţiunea de preluare a minorilor în grija serviciilor sociale locale. De asemenea, consulul general al României la Manchester "a purtat discuţii intense şi constructive" atât cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cât şi cu reprezentanţii cultelor religioase din localitate. Astfel, MAE precizează că și în perioada următoare Consulatul General al României la Manchester va continua dialogul cu familia cetăţenilor români implicaţi în acest caz, precum şi cu autorităţile britanice locale, până la identificarea celor mai bune soluţii legale pentru soluţionarea acestei situaţii.

Românii pot solicita asistenţă consulară



MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Manchester: 0044 161 236 0478, 0044 161 236 9687, 0044 161 237 1546, 0044 161 237 5513, 0044 161 236 8995, 0044 161 923 4947, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al consulatului: 0044 (0) 75 35 604 342.

Ministerul Afacerilor Externe mai reaminteşte că în acest caz este în derulare o anchetă a autorităţilor locale de poliţie.

Ce s-a întâmplat, de fapt, la Leeds



Reamintim că mai mulţi români au fost implicaţi, joi seară, la Leeds, în incidente violente. Totul ar fi pornit de la o tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului.

Potrivit poliţiei britanice, nimeni nu a fost rănit, iar incidentele ar fi fost "instigate de o minoritate infracţională care vrea să distrugă relaţiile comunitare". Precizăm că un autobuz a fost incendiat şi o maşină de poliţie a fost răsturnată după ce violenţele au izbucnit în zona Harehills din oraşul Leeds.

Ministerul Afacerilor Externe a informat anterior că în contextul discuţiilor cu reprezentanţii serviciilor sociale britanice din cadrul Consiliului local Leeds care gestionează cazul cetăţenilor români minori, precum şi cu familia de cetăţeni români, reprezentanţii Consulatului General din Manchester i-au asigurat de sprijinul autorităţilor române în identificarea unei soluţii stabile, de durată, în interesul superior al minorilor, cu respectarea deciziilor adoptate de autorităţile britanice responsabile de acest caz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel