Revocare Kovesi. Iohannis, DECIZIE. Borza aruncă bomba de la CCR
Într-un interviu la Borza Analytica, Remus Borza, deputat independent, a spus că nu credea că ministrul Tudorel Toader va cere revocarea Laurei Codruța Kovesi.
"Nu credeam că ministrul Justiției va avea suficient curaj să ceară revocarea Laurei Codruța Kovesi. În ultimul an, Tudorel Toader a fost foarte diplomat, versatil, nu își asumase - de-o manieră categorică - o anumită decizie în ceea ce privește revocarea procurorului-șef. Acum a venit cu raportul, cu 20 de capete de acuzare. Au fost amplu dezbătute, dar și combătute de Laura Codruța Kovesi la CSM. Așadar, Tudorel Toader a venit cu propunerea de revocare. Săptămâna trecută, în scenariile noastre, spuneam că CSM va da aviz negativ, lucru care s-a și întâmplat. Vorbim despre un tip de solidaritate. Acum mingea este la Klaus Iohannis. Din considerente de ordin personal, dar și de oportunitate politică, președintele va respinge propunerea lui Tudorel Toader de revocare. În orice situație, Klaus Iohannis va ieși șifonat. În spațiul public sunt anumite devoalări ale unor inculpați vizavi de anumite abuzuri și erori judiciare care aruncă o îndoială în ceea ce privește eficiența și legalitatea actului de justiție.
Susținere pentru statul paralel și instituțiile de forță
Mulți spun deja că președintele va pierde în credibilitate pentru că apără statul paralel și instituțiile de forță. Este clar că Iohannis va respinge propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Va veni ministrul Justiției și va sesiza CCR. În raportul său privind activitatea Laurei Codruța Kovesi, principalele capete de acuzare sunt cele trei decizii de anul trecut pronunțate de Curtea Constituțională în soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională generate de acțiunile procurorului-șef", a spus Remus Borza la DC News.
Două scenarii: ce va face Klaus Iohannis
Există două scenarii despre care a vorbit deputatul independent. Pe de-o parte, Klaus Iohannis, dacă vrea să-i facă viața grea lui Liviu Dragnea la Congresul PSD, va comunica până în data de 10 martie, refuzul revocării Laurei Codruța Kovesi. Pe de altă parte, președintele poate întârzia luarea unei decizii, dar în ambele situații, CCR va constata că a încetat mandatului procurorului-șef încă din data de 22 februarie.
[citeste si]
"Pasul următorul este ca Tudorel Toader să sesizeze CCR unde va avea câștig de cauză. În motivarea Curții Constituționale de săptămâna aceasta, la Legea 303/2004 se spune negru pe alb: cariera procurorului este la discreția ministrului Justiției și nu a președintelui României. În ceea ce-l privește pe ministrul Justiției, avem temei constituțional. În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, nu avem o prevedere constituțională, președintele având competență doar în ceea ce privește numirea în funcția de judecător sau procuror, nu și în ceea ce privește cariera magistratului: promovare, tansfer și revocare", a declarat Remus Borza la DC News.
"CCR constată că a încetat mandatul procurorului-șef cu data de 22 februarie, data la care ministrul Justiției a prezentat raportul și a înaintat propunerea președintelui României. Art. 132 din Constituție spune că procurorii își desfășoara activitatea cu respectarea principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei", a conchis Remus Borza.
Iată răspunsul:
VEZI AICI INTERVIUL INTEGRAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News