Revista Măgurele Science Park prezintă industriei oferta cercetătorilor din Laser Valley
În urmă cu patru ani, Consiliul Județean Ilfov, Primăria Măgurele și Institutul Horia Hulubei s-au asociat într-un proiect de stimulare a economiei regionale și creștere a competitivității prin transfer tehnologic și inovare. Universitatea Politehnică și Universitatea București au intrat în Asociația ”Măgurele Science Park” în 2018. Revista acestei asociații a fost lansată în format electronic și print, cu scopul de a conecta publicul, societatea civilă și mediul de afaceri cu oferta de servicii de cercetare realizate pe platforma științifică din ”Laser Valley”.
”Asociația Măgurele Science Park (MSP) sprijină Consiliul Județean Ilfov în realizarea proiectului de investiții în cel mai mare parc științific și tehnologic, din țară, dezvoltat în Măgurele, ne-a declarat dl. Remus Trandafir, manager de proiecte de dezvoltare în CJ Ilfov.
Scopul asociației îl constituie stimularea economiei regionale și creșterea competitivității economice prin intermediul transferului tehnologic și inovării. Mai concret, vrem să facilităm transferul rezultatelor cercetării în producție, tehnologie, servicii și aplicații comerciale inovative, să punem în contact mediul de afaceri, industria și administrația, cu cercetătorii de înaltă performanță de la Măgurele .
Asociația are ca prim obiectiv dezvoltarea comunității (reprezentanți ai universităților, institutelor naționale de cercetare – dezvoltare, mediului privat, antreprenorilor, studenților, elevilor, autorităților, etc.) din jurul acestui proiect și crearea de legături de colaborare între actorii acestei comunități.
Cei 3 piloni pe care se bazează dezvoltarea comunității la nivel regional sunt: ecosistemul de cercetare – dezvoltare - inovare (universități, institute naționale de cercetare, societăți private cu capacitate de cercetare – dezvoltare, centre de cercetare) mediul privat (IMM, antreprenori, firme mari, multinaționale) și sistemul educațional (Inspectoratul Județean Școlar, școli, licee).
Laborator digital inteligent, cursuri online pentru elevi, în pandemie
În domeniul educațional, echipa Asociației MSP a înțeles că pentru a putea, în viitor, să folosim experiența cercetătorilor și colaborarea acestora cu reprezentanții mediului de afaceri este necesar, în prezent, să pregătim tinerii, elevi și studenți, în acest sens. Astfel, a fost dezvoltat la Măgurele, primul laborator digital inteligent, care funcționează că un centru educațional gratuit, unde copiii și adolescenții sunt așteptați alături de profesorii, educatorii sau părinții lor, pentru a învăța și a experimenta cu tehnologii de ultimă generație (concepte de modelare și printare 3D, de robotică sau VR/AR sunt asimilate prin joacă, pe bază de mici proiecte care stimulează imaginația și creativitatea). De la lansarea oficială a SMARTLAB (noiembrie 2019), peste 500 elevi au vizitat laboratorul iar în perioada pandemiei au fost organizate cursuri online la care au participat peste 250 elevi.
Pentru dezvoltarea comunității de cercetare – dezvoltare - inovare, MSP a semnat până în prezent 17 acorduri de colaborare cu institutele naționale de cercetare – dezvoltare (majoritatea de pe platforma științifică de la Măgurele), 20 parteneriate cu reprezentanți ai mediului privat, un protocol de colaborare cu ADRBI, acorduri de colaborare cu entități private pentru servicii specifice mediului antreprenorial și cu investitori privați (pentru investiții în start-up-uri), 10 protocoale de colaborare cu școli și licee din județul Ilfov. La nivel internațional, asociația este membră a rețelelor IASP și ECSITE, fiind în discuții pentru aderarea la rețeaua de inovare europeană EBN”, a spus Remus Trandafir.
Cercetarea și antreprenoriatul, elemente cheie pentru dezvoltare
”Lumea de mâine o construim azi, scrie Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, în primul număr al revistei Epidemia de Covid 19 nu a făcut decât să grăbească anumite tendințe previzibile. Cei ce investesc în cercetare, inovare, în transfer tehnologic sau în digitalizare sunt câștigătorii zilei de mâine.
Dincolo de investițiile în nevoile imediate, nevoi firești pentru secolul XXI, precum alimentarea cu apă și canalizarea, drumuri, gestionarea deșeurilor, școli, grădinițe, creșe, eu, personal și Consiliul Județean Ilfov am investit, în primul rând, mult suflet și apoi fonduri substanțiale în cercetare, în folosirea rezultatelor cercetării în viața de zi cu zi și în dezvoltarea antreprenoriatului. Sunt elemente cheie ale zilei de mâine.
Vă invităm să ne fiți alături în demersul nostru de promovare a cercetării și inovării. Veți descoperi în paginile acestei reviste o lume fascinantă, dar și punți de legătură între cercetare și mediul de afaceri”, concluzionează președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News