Reuters: Maia Sandu candidează pentru al doilea mandat la președinție. Referendum pentru UE, în toamna viitoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Maia Sandu a anunțat printr-un comunicat publicat pe site-ul președinției Republicii Moldova că va candida pentru al doilea mandat, la alegerile din noiembrie-decembrie 2024.

Agenția britanică Reuters a preluat în fluxul său de știri anunțul președinției de la Chișinău:

”Președintele pro-european al Moldovei, Maia Sandu, a declarat duminică că intenționează să candideze pentru un al doilea mandat prezidențial la sfârșitul anului 2024 pentru a duce problema integrării europene a țării la o concluzie logică. Avem încă pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți acorda încrederea pentru un nou mandat, a declarat Sandu într-un comunicat publicat pe site-ul prezidențial.

Sandu, fost economist la Banca Mondială care susține relații mai strânse cu Uniunea Europeană, l-a învins pe președinte pro-Moscova, Igor Dodon, într-un vot de balotaj, în decembrie 2020.

Alegerile prezidențiale sunt programate să aibă loc în noiembrie-decembrie 2024, data exactă urmând a fi stabilită de parlament.

Integrarea în UE este unul dintre obiectivele lui Sandu, iar Bruxelles-ul a anunțat la începutul acestei luni începerea negocierilor de aderare cu Chișinăul.

"Viitorul nostru este în familia europeană și trebuie să spunem clar - întreaga țară - care cale o alegem pentru Moldova. Fac apel la parlament să inițieze un referendum în toamna următoare, în care vocea cetățenilor va fi decisivă", a adăugat ea.

Sandu a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova că plănuiește o lovitură de stat pentru a o înlătura”, scrie Reuters.

Anunțul Maiei Sandu, la două zile după numirea Ancăi Dragu

Anunțul Maiei Sandu vine la două zile după numirea surpriză la șefia Băncii Centrale a Moldovei. Anca Dragu, senator USR, a fost confirmată vineri în funcția de guvernator, după ce a depus jurământul pentru a primi cetățenia moldovenească.

Dragu fusese propusă tot vineri de către preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, pentru funcția de guvernator a Băncii Moldovei, devenită vacantă după ce joi legislativul moldovean l-a demis pe guvernatorul Octavian Armaşu. În mandatul acestuia, în 2014, din activele Băncii centrale a dispărut un miliard de euro. 

””Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Anca Dragu după primirea funcției. 

Presa internațională nu a dat atenție acestei numiri spectaculoase, dar pe rețelele sociale a început să circule un scenariu potrivit căruia numirea Ancăi Dragu poate fi pusă în legătură cu o candidatură a Maiei Sandu la prezidențiale, atât în România cât și în Moldova. Astfel, Maia Sandu ar deveni candidatul USR în România și al coaliției pro-europene din Moldova.

Strategia unui referendum în anul alegerilor prezidențiale, cum este cel propus Parlamentului de la Chișinău de către Maia Sandu, a fost folosită de doi președinți ai României. Traian Băsescu a organizat un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari simultan cu primul tur al alegerilor pentru al doilea mandat, în 2009. Klaus Iohannis a organizat un referendum pentru Justiție simultan cu alegerile europarlamentare din 2019, în care coaliția care l-a susținut pentru al doilea mandat (PNL-USR) a obținut cel mai bun rezultat electoral al său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel