Data publicării:

Elon Musk și Israel au ajuns la un acord privind restabilirea comunicațiilor în Gaza

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Reuters: Comunicațiile vor fi restabilite în Gaza prin Starlink-ul lui Elon Musk, dar sub atenta supraveghere a autorităților din Israel.

Israel l-a găzduit pe Elon Musk luni, anunțând că a ajuns la un acord preliminar pentru utilizarea comunicațiilor Starlink ale companiei SpaceX în Fâșia Gaza. Această pauză în războiul împotriva Hamasului a coincis cu vizita antreprenorului din domeniul tehnologiei.

Biroul lui Musk încă nu a comentat despre această călătorie

Președintele israelian Isaac Herzog a programat o întâlnire cu Musk. Cei doi vor fi însoțiți de rudele ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza și vor discuta, de asemenea, despre "necesitatea acțiunii împotriva antisemitismului în creștere din mediul online", a declarat biroul lui Herzog.

De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească cu Musk în aceeași zi pentru a discuta despre aspectele de securitate ale inteligenței artificiale și pentru a susține o discuție live online, conform biroului lui Netanyahu.

La întâlnirea lor anterioară, în California, pe 18 septembrie, Netanyahu l-a îndemnat pe Musk să găsească un echilibru între protejarea libertății de exprimare și combaterea discursului de ură, după săptămâni de controverse legate de antisemitismul pe X - fostul Twitter.

Luna trecută, în timp ce războiul continua după o serie de atacuri și răpiri ale Hamasului în sudul Israelului, Musk a propus utilizarea Starlink pentru a susține legăturile de comunicare în enclavele din Gaza afectate de întreruperi de curent, cu "organizații de ajutor recunoscute internațional".

La momentul respectiv, Shlomo Karhi, din Comunicații Israel, s-a opus, afirmând că "Hamasul o va folosi (Starlink) pentru activități teroriste".

Dar într-o abordare nouă, Karhi a declarat luni că Israelul și Musk au ajuns la un acord preliminar conform căruia "unitățile de satelit Starlink pot fi operate doar în Israel cu aprobarea Ministerului Israelian al Comunicațiilor, inclusiv în Fâșia Gaza".

Într-o postare pe X adresată lui Musk, Karhi a spus că speră ca vizita în Israel "să servească ca o trambulină pentru eforturile viitoare și să îmbunătățească relația ta cu poporul evreu și valorile pe care le împărtășim cu întreaga lume".

Musk a declarat că este împotriva antisemitismului și oricărui lucru care "promovează ura și conflictul", inclusiv pe X

Antisemitismul și islamofobia au crescut în întreaga lume, inclusiv în timpul războiului din Gaza care durează de șapte săptămâni. Israelul și Hamasul se află acum într-o încetare temporară a focului, iar unii ostatici din Gaza și palestinienii ținuți de Israel pentru infracțiuni de securitate au fost eliberați.

Casa Albă a condamnat ceea ce a numit o "promovare abominabilă a urii antisemite și rasiste", care "se opune valorilor noastre fundamentale ca americani".

Companii importante din SUA, inclusiv Walt Disney, Warner Bros Discovery și Comcast, părintele NBCUniversal, și-au suspendat publicitatea pe site-ul său de socializare.

În urma izbucnirii războiului din Gaza, incidentele antisemite din Statele Unite au crescut cu aproape 400% față de perioada similară din anul precedent, conform Ligii Anti-Defăimare, o organizație non-profit care luptă împotriva antisemitismului.

Musk a declarat că X ar trebui să fie o platformă pentru persoanele care postează puncte de vedere diverse, dar compania va limita distribuția anumitor postări care ar putea încălca politicile sale, numind această abordare "libertate de exprimare, nu de răspândire".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel