Reuters, decizie radicală referitoare la colaborarea cu Agenția TASS
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Reuters a eliminat TASS din conținutul oferit clienților business-to-business, potrivit unui mesaj al Reuters transmis miercuri personalului, pe fondul criticilor tot mai numeroase privind modul în care agenția de știri de stat din Rusia prezintă războiul din Ucraina.

"Considerăm că punerea la dispoziție a conținutului TASS pe Reuters Connect nu este aliniată cu principiile de încredere ale Thomson Reuters", a scris Matthew Keen, CEO interimar al Reuters, într-un mesaj intern adresat miercuri personalului.

Principiile de încredere ale Reuters, create în 1941, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, angajează Reuters să acționeze cu integritate, independență și fără prejudecăți.

TASS a refuzat să facă un comentariu imediat.

Agenția de știri rusă a fost acuzată de unele grupuri de presă occidentale și de grupuri pentru libertatea presei că a răspândit afirmații false și propagandă despre războiul din Ucraina. De la invazie, giganții tehnologici Google, Facebook și Twitter și serviciile de televiziune cu plată au restricționat accesul la mass-media de stat din Rusia, RT și Sputnik, din cauza preocupărilor legate de răspândirea dezinformării. RT și Sputnik au calificat drept cenzură nejustificată restricțiile impuse de distribuitori, care includ magazinele de aplicații și alte servicii de socializare.

La începutul lunii martie, agenția foto Getty Images a tăiat legăturile cu TASS, potrivit unui raport Forbes. Raportul a citat un purtător de cuvânt al Getty care a declarat că "pentru a asigura integritatea conținutului pe care îl distribuim, cerem ca partenerii și colaboratorii să se conformeze". În articolul Forbes se precizează că TASS nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Vezi și: Polonia expulzează 45 de diplomaţi ruşi pentru spionaj

Reuters Connect a permis utilizatorilor, în principal organizații de știri, să acceseze și să partajeze conținutul TASS contra cost. Reuters Connect oferă, de asemenea, conținutul Reuters News și al aproximativ 90 de furnizori terți, inclusiv Variety, USA Today și CNBC.

Redacția de știri a Reuters funcționează independent de Reuters Connect.

Parteneriatul TASS cu platforma Reuters Connect a fost încheiat în 2020. Într-un comunicat de presă din 1 iunie din acel an, Michael Friedenberg, pe atunci președinte al Reuters, a declarat că faptul că TASS se alătură Reuters Connect reprezintă "consolidarea parteneriatului nostru valoros". Serghei Mikhailov, CEO al TASS, a numit acordul "un eveniment cu adevărat semnificativ".

Potrivit comunicatului de presă, parteneriatul TASS cu Reuters Connect oferea clienților "acces la știri de ultimă oră și materiale video exclusive; materiale video despre Kremlin și președintele rus, Vladimir Putin, precum și materiale video de prezentare și știri generale".

De la invazie, parteneriatul a stârnit critici dure pe rețelele de socializare. Un articol Politico publicat la 20 martie a citat jurnaliști anonimi de la Reuters care au declarat că au fost jenați de parteneriatul companiei cu TASS.

Reuters este deținută de compania de știri și informații Thomson Reuters Corp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel