Retrogradarea Stelei falimentează imperiul lui Dragomir. Televizarea în Liga II, la liber
Membrii comisiilor LPF care vor judeca Steaua în cazul "Valiza" au pe umerii lor o responsabilitate imensă. O eventuală retrogradare a Stelei ar lăsa Liga lui Dragomir fără ”obiectul muncii”. În afară de Dinamo, nu mai există echipe cu tradiție și public semnificativ, în Liga I. Vedeți un derbi Pandurii-Săgeata Năvodari, care să facă o minimă audiență, la o televiziune națională? Drepturile de televizare, cumpărate cu bani grei și cu scandaluri la DNA, nu ar mai interesa sponsorii. Interesante vor deveni partidele din eșalonul secund. Firmele care au cumpărat drepturile de televizare pot spune că au aruncat banii, dacă nu reziliază contractele. Dacă acest lucru e posibil, cel mai probabil vor renunța la transmisiuni.
Cine va reprezenta, însă, cluburile din Liga a doua pentru ca acestea să negocieze vinderea drepturilor de televizare? În prezent, orice televiziune poate transmite orice meci din Liga a doua, dar cu Steaua aici ar începe o adevărată bătălie pentru drepturile de televizare a partidelor. Atenție, LPF, zisă și Liga lui Mitică nu reprezintă și eșaloanele inferioare, care de fapt nu au un organism reprezentativ.
[caption id="attachment_325251" align="aligncenter" width="540"] foto: gsp.ro[/caption]Cu Farul Constanța, Poli Timișoara, UTA Arad, Universitatea Craiova și Rapid dispărute de pe prima scenă, o retrogradare a Stelei ar face ca adevăratele derby-uri să se desfășoare în Liga a doua.
Audiența Ligii se reduce la o treime
Steaua București este de departe cea mai iubită echipă de fotbal din România, cu mai mulți suporteri decât restul formațiilor la un loc. Din primele șase echipe aflate în topul spectatorilor, în primul eșalon ar mai rămâne doar Dinamo și CFR Cluj. În ultimii cinci ani, la meciurile din prima ligă au fost prezenți 3.740.301 de spectatori. Fără Steaua, Rapid, Timișoara și Craiova ar mai rămâne 1.109.756, adică mai puțin de o treime. Cam același lucru ar fi valabil și pentru tv, cele peste două treimi mutându-se după echipele lor. Iar bătălia și miza pentru acest public ar uriașe.
Ce mai rămâne pe prima scenă
Cu Steaua în Liga a doua, rivalii de moarte ai "roș-albaștrilor" ar rămâne cam singuri în campionat. Dinamo ar urma să dea piept cu Săgeata Năvodari, Viitorul Constanța sau ACS Corona Brașov - echipe de altfel respectabile -, dar care împreună nu au o tradiție mai bogată de zece ani. Ar mai fi U Cluj și Petrolul Ploiești, proaspăta câștigătoare a Cupei României. În rest, cu tot respectul pentru ele, dar pe CFR Cluj, FC Vaslui, Pandurii Târgu-Jiu sau Astra Giurgiu oricum le putem numi, numai echipe de tradiție, cu suporteri numeroși și devotați, nu!
Bătaie pe Liga Secundă
În momentul de față, Liga a doua de fotbal este împărțită în două serii - de Est și de Vest (fotbalul inferior este extrem de sărac, iar echipele nu-și permit deplasări cu avionul ). Din acest motiv, România este singura țară din Europa cu două serii de Liga a doua! În fiecare an se aliniază la startul campionatului câte 18 echipe pe serie, iar la final ajung câte 13-14.
Dacă Mircea Sandu va decide ca în Liga a doua să rămână o singură serie cu primele 9-10 echipe din Est și omoloagele din Vest, am putea asista la adevărate derby-uri de tradiție aici: Steaua - UTA Arad, Rapid - Farul Constanța sau Sportul - FC Argeș Pitești. Și chiar dacă ar rămâne două serii, tot am putea avea o dublă de tradiție, Rapid - Steaua, dat fiind că cele două nu pot fi repartizate decât împreună, datorită criteriilor geografice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News