Retragerea din Afganistan şi scutul antirachetă, temele summit-ului NATO
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
NATO
NATO

Conducătorii NATO se reîntâlnesc astăzi la Lisabona, pentru un summit de două zile în care vor trebui să decidă retragerea până în 2014 a grosului trupelor lor din Afganistan şi amplasarea unui scut antirachetă în Europa.

SUA şi cei 27 de aliaţi ai lor vor aproba afganizarea progresivă a operaţiunilor militare începând din primul semestru al anului 2011. Această tranziţie înseamnă transferul progresiv al responsabilităţilor militare către armata afgană, care ar urma să se termine spre sfârşitul anului 2014. Prezentă în Afganistan din 2003, Alianţa Nord-Atlantică nu a efectuat niciodată o intervenţie armată atât de importantă, atât de îndelungată şi atât de departe de bazele sale tradiţionale, cu pierderi crescânde (650 de morţi doar în acest an până acum).Celelalte mari teme ale summit-ului sunt apărarea antirachetă în Europa, reînnoirea NATO şi relansarea cooperării cu Rusia.

Cei 28 de aliaţi trebuie să adopte declaraţia de principiu de a se dota cu un scut antirachetă pentru a proteja teritoriul european. Ei vor aproba, de asemenea, o masivă reducere a structurilor permanente ale NATO, cu circa o treime dintre cei 20.000 de angajaţi militari şi civili.

Citeşte şi:

“Refuzul brutal” al lui Sarkozy de a sta de vorbă cu Băsescu, în presa internaţională

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel