Rețete tradiționale pentru ziua de Sfântul Andrei. Se spune că, dacă le prepari, vei putea vedea în viitor, iar familia ta va fi protejată
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (croogle)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (croogle)
De Sfântul Andrei, există două rețete tradiționale pe care le poți prepara. Se spune că ar avea puteri miraculoase.

Turtuca

Turtuca de Andrei se prepară de fetele de măritate pentru a-şi afla ursitul.

Ingrediente:

500 g făină

250 ml apă călduţă

25 g drojdie

o linguriţă sare (sau mai multă pentru a respecta tradiţia)

ulei pentru prăjit (opţional, dacă nu se coc în cuptor sau pe plită)

Cum se prepară

Se înmoaie drojdia în apă călduţă şi se amestecă bine. Într-un castron se pune făina, se face o groapă şi se pune drojdia înmuiată amestecându-se cu puţină făină şi se lasă la crescut 30 minute, scrie identitatea.ro. După ce s-a umflat destul, se frământă bine cu făină şi sare până ce se obţine un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mână. Se presară aluatul cu făină, se netezeşte şi se lasă să mai crească, 40-50 de minute până şi-a dublat volumul. Apoi se taie din el 6 bucăţi din care se modelează 6 turte rotunde şi subţiri. Fiecare turtucă se prăjeşte în ulei sau se coace în cuptor.  Pentru a-i păstra gustul tradiţional, este preferabil ca turtuca să se coacă pe plită sau pe grătar.

Covaşa

Covaşa se împarte vecinilor de Sfântul Andrei pentru ca vacile să fie lăptoase, iar oamenii să fie feriţi de strigoi.

Ingrediente:

3-4 pumni de mălai (un pumn înseamnă cât se ia cu ambele palme făcute căuş)

1 pumn de făină de grâu

puţin borş

20 l apă caldă

Cum se prepară

Într-o putină de aproximativ 20-30 litri se pune mălaiul bine cernut prin sita deasă şi amestecat cu un pumn de făină de grâu, se face un cuib în el şi se pune puţin borş. Se adaugă treptat apă fierbinte, amestecându-se încontinuu cu făcăleţul, până ce se obţine o compoziţie vâscoasă (un fel de terci). Se lasă 5-6 ore la căldură, până ce începe să fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, într-un ceaun, până se mai îngroaşă. Covaşa se umple întotdeauna seara, se lasă la căldură, iar a doua zi dimineaţă se fierbe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel