Urmărește emisiunea live
Rețete simple cu cireșe. Profitați de fructele de sezon
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Simon Berger: Pexels
Fotografie de la Simon Berger: Pexels
Este sezonul cireșelor, un sezon mult așteptat și, dacă ne gândim bine, cireșele sunt cam printre primele fructe proaspete care apar anual, pe lângă surorile lor, căpșunile. De aceea, profitați de dulceața și prospețimea lor consumându-le atât crude cât și sub formă de dulceață sau de ce nu, în diverse rețete dulci precum cele de mai jos.

Spumă de iaurt cu cireșe și nuci caramelizate

Rețeta face parte din ediția Mâncare cu Principii în care chef Cezar Munteanu ne prezintă o rețetă delicioasă cu iaurt, cireșe și nuci caramelizate, potrivit Europa FM.

Ingredientele pentru cinci persoane:

  • iaurt grecesc 10% – 400 grame

  • frișcă neîndulcită – 100 grame

  • 100 de grame cu miez de nuci pe care le caramelizați cu două linguri de zahăr, miere de albine,

  • 50 de grame de cireșe fără sâmburi

  • 125 de grame semințe de chia,  pe care le amestecați cu cireșele,

  • mentă pentru decor

Mod de preparare:

Iaurtul se amestecă cu mierea de albine și frișca, apoi se adaugă nucile caramelizate și tăiate în bucăți măricele. Caramelizați zahărul, adăugați nucile și scoateți totul din crăticioară pe o hârtie de copt sau foaie de silicon și le lăsați să se întărească.

În paharul de servire se dispun, la baza paharului, trei sferturi din cireșele fără sâmburi amestecate cu chia și apoi spuma de iaurt. Decorul îl realizăm din nuci crocante, cireșe și frunze de mentă.

Pandișpan cu cireșe 

Cine nu iubește pandișpanul mai ales dacă acesta conține și nobilele cireșe?  Este o  prăjitură simplă, nelipsită la început de vară. În funcție de preferință, cireșele pot fi înlocuite cu căpșunile, doar că acestea din urmă vor fi cu o ”nuanță” mai acrișoare decât pandișpanul.

Această rețetă nu conține grăsime (ulei sau unt) deci este vorba chiar despre un pandișpan, fără praf de copt, bineînțeles, potrivit sursei savoriurbane.com

Acest pandișpan cu cireșe face parte din seria de prăjituri cu fructe pe care le facem vara. Prima dată mâncăm fructele pe săturate, apoi facem prăjituri, înghețată și, in final, punem și la conservat.

Aceste cantități sunt suficiente pentru o tavă de 25×35 cm de pandișpan cu cireșe.

Ingrediente

  • 5 ouă
  • 125 g zahăr
  • 140 g făină, sare, vanilie, coajă de lămâie
  • 500 g cireșe (curățate)

Mod de preparare

Cireșele se spală și se lasă la scurs, eventual se șterg pentru a nu fi ude. Apoi se curăță de codițe și li se scot sâmburii.

În primul rând se pune cuptorul la încins la 170 C. Se separă ouăle. Pentru pandișpan se bat bine albușurile cu un praf de sare. Când spuma este tare, se adaugă zahărul și se bate în continuare până ce se obține o spumă tare, densă și lucioasă (dacă întorci castronul deasupra capului să nu-ți curgă spuma in cap).

Se adaugă treptat gălbenușurile, zahărul vanilat, sarea și coaja de lămâie. Se mixează câteva secunde la viteză medie și gata.

După aceea se adaugă faina cernuta (toată deodată) și se amestecă delicat cu o paletă de jos în sus pana se incorporează. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se netezește cu spatula.

Se așează cireșele una cate una peste aluat. Astfel mă asigur încă o dată că nu a rămas nici un sâmbure.

Se dă tava cu pandișpan cu cireșe la cuptorul preîncins la 170 C (căldură sus + jos+ventilație) respectiv treapta medie la cuptoarele cu gaz și se coace timp de 18-20 minute.

Poftă bună și... nu uitați să savurați fructele în sezonul lor!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel