Lichior de izmă. Rețeta veche din 1943
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Lichiorul de izmă este o băutură fină, perfectă pentru serile de vară. Iată rețeta din 1943...

Ingrediente:

- 100 g frunze de mentă
- 2 litri de alcool
- 500 g zahăr
- 2 pahare de apă

Cum se prepară

Spală frunzele de mentă și pune-le într-un borcan încăpător sau într-un alt recipient adecvat. Adaugă alcoolul, suficient cât să acopere frunzele de mentă, apoi acoperă borcanul cu un capac sau o farfurie, potrivit reteteistorice.ro. Lasă amestecul la macerat timp de 3-4 săptămâni într-un loc cald, agitând ocazional, după care strecoară lichidul.

Prepară un sirop din cele 2 pahare de apă și zahăr. Amestecă siropul cu alcoolul strecurat, apoi transferă lichidul în sticle pe care să le închizi bine. Păstrează sticlele într-un loc răcoros.

BONUS: Lichior de cireșe. Rețete foarte veche: Datează din 1908

Ingrediente

- 2 kg cireșe
- 1 linguriță cu vârf scorțișoară pudră
- 10 cuișoare
- sâmburii de la 300 g cireșe
- 1,5 l alcool
- 400 g zahăr
- 1/2 l apă

Cum se prepară

Cireșele se spală și se curăță de codițe. De la 300 g cireșe (din cele 2 kg) scoatem sâmburii și îi zdrobim. Punem toate cireșele într-un borcan de sticlă încăpător sau o damigeană de sticlă și apoi adăugăm scorțișoara, cuișoarele, sâmburii zdrobiți și alcoolul, potrivit reteteistorice.ro. Amestecăm bine, astupăm recipientul și punem la macerat 1-2 săptămâni (din când în când mai amestecăm compoziția).

După perioada de așteptare, strecurăm lichidul și îl amestecăm cu siropul răcit de zahăr (zahărul se topește pe foc în apă și apoi se lasă la răcit). Se pune lichiorul în sticle, se astupă și se pun în cămară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel