Rețetă veche din Ardeal: Lapte de bou
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Lapte de bou cu mămăliguţă tare, deliciu pe mesele ardelenilor
Lapte de bou cu mămăliguţă tare, deliciu pe mesele ardelenilor
Mai avem o săptămână de post până în Duminica Învierii. Dacă ai rămas în pană de idei şi nu ştii ce să mai pregăteşti care să nu fie "de dulce", avem noi o recomandare de zile mari! Reţeta vine tocmai din inima Ardealului.

În Comuna Racovița din Județul Sibiu rețeta se prepara din prune uscate și se mânca în loc de murături, cu fasole bătută. În alte regiuni, „Laptele de bou” se prepară din magiun cu apă călduță, la care se adăuga pâine. Varianta din Sibiu a rețetei se întâlnea, odinioară, și în Țara Moților (preparată cu apă) dar și în Maramureș (preparată cu lapte).

Ingrediente

4 căni de seminţe de dovleac, decojite

un litru de apă/ lapte

sare

Mod de preparare

Apa/ laptele se fierbe. Între timp, seminţele de dovleac se prăjesc la cuptor şi se macină până se obține o făină fină. Făina din semințe de dovleac se adaugă în apa clocotită (sau în laptele clocotit). Se amestecă „făina” din semințe de dovleac și apa clocotită (laptele clocotit) până când se obţine o pastă groasă, se adaugă sare şi se mai fierbe la foc mic pentru încă 10 minute.

Secretul bucătarului

Pentru a nu se afuma „Laptele de bou”, se amestecă permanent pe durata preparării. Pentru ca „făina” din semințe de dovleac să se amestece cât mai bine cu apa sau cu laptele, semințele prăjite trebuie măcinate cât mai fin.

Mod de servire

Se pregătește o mămăligă tare din mălai grişat. Se lasă să se răcească și se taie felii. „Laptele de bou” se serveşte cu felii de mămăligă rece sau uşor călduţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel