Rețetă românească veche de zacuscă de vinete. Te lingi pe degete!
Gospodinele, toamna, se întrec în rețete de zacuscă.
Zacuscă de vinete
Ingrediente
6 kg vinete
un kg ceapă
2 kg ardei gogoșari
2 kg ardei kapia
2 kg roșii
500 ml ulei
foi de dafin
piper
usturoi
sare neiodată.
Proporțiile ingredientelor sunt orientative.
Mod de preparare
Coaceți vinetele și ardeii pe plită, pe o tablă sau tavă mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau în cuptor.
Curățați vinețele de coajă când încă sunt calde, le spălați și le puneți la scurs pe o sită.
Curățați și ardeii, le scoateți cotoarele și semințele, și îi tăiați fâșii. Treceți roșiile prin mașină de tocat sau prin blender, obținând astfel un suc mai gros de roșii. Vinețele scurse, le tocați cu un cuțit din lemn.
După ce ați pregătit toate acestea, tocați ceapă mărunt sau o treceți prin mașină de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai praji, ci va fierbe mai mult în zeamă proprie și în ulei.
În vasul în care vreți să preparați zacuscă, încălziți uleiul, puneți ceapă la înnăbușit și amestecați cât mai des. După aproximativ 20 minute adăugați sucul roșii obținut, amestecați și lăsați să fiarbă împreună cca 15 minute.
Puneți ardeii tăiați fâșii și vinețele tocate. Fierbeți la foc mic sau puneți la cuptor pentru aproximativ o oră. Amestecați cât mai des să nu se lipească.
Puteți pune vasul pe o tablă, pentru a nu stă direct pe flacără. Potriviți de sare după gust și condimentați.
Zacuscă este gata când uleiul se ridica deasupra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News