Rețetă plină de savoare. Lasagna cu vinete și dovlecei
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Chef Nicolai Tand, bucătarul matinalului Neatza de Weekend, a preparat o rețetă de lasagna cu vinete și dovlecei.

Ingrediente

1 pachet foi de lasagna

2 vinete

2 dovlecei

sare și piper

ulei de măsline

Pentru sosul de roșii:

450 gr pastă de roșii

1 ceapă

cimbru și busuioc

1-2 căței de usturoi

2 linguri de ulei de măsline

Pentru sosul bechamel:

100 gr unt de calitate (cu peste 80% grăsime)

100 gr de făină albă

500 ml de lapte fierbinte

sare, piper și nucșoară, după gust

1 gălbenuș de ou, crud

50 gr de parmezan răzuit

Mod de preparare

Se începe cu pregătirea vinetelor și a dovleceilor. Se taie vinetele și dovleceii în felii, pe lungime și se așază în tăvi separate, tapetate cu hârtie de copt. Cu ajutorul unei pensule de patiserie se ung feliile de vinete și cele de dovlecei cu ulei de măsline Apoi se presară sare și piper și se dau la cuptor, la 200 de grade Celsius, pentru 10-15 minute.

Între timp, se pregătește sosul de roșii, dar și sosul bechamel.

Cum se prepară sosul de roșii

Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului se pun două linguri de ulei la încins. Se adaugă ceapa tocată și usturoiul, de asemeni tocat și se lasă la călit.

Când ceapa devine sticloasă, se adaugă pasta de roșii și o ceașcă de apă. Se fierbe sosul de roșii până când devine mai consistent și se asezonează cu sare, piper, cimbru și busuioc.

Cum se prepară sosul bechamel cremos

Mai întâi punem laptele într-o oală, la fiert și îl lăsăm până atinge punctul de fierbere, apoi stingem focul. Adăugăm și un prraf de sare.

Într-o cratiță încăpătoare punem untul la topit. Amestecăm pentru a nu se arde untul, iar când acesta este topit, adăugăm toată făina odată. Amestecăm intens pentru a se desface bine făina în untul topit. Când făina a absorbit tot untul începem să adăugăm puțin câte puțin din lapte, în timp ce amestecăm intens cu un tel. Este important să se amestece continuu pentru a nu se forma cocoloașe.

Când am terminat de adăugat tot laptele, adăugăm sare, piper și nucșoară, câte puțin din fiecare. Gustăm sosul și îl asezonăm cu aceste ingrediente, după gust. Nu exagerăm cu adaosul de sare pentru că vom adăuga și parmezan, iar acesta este sărat.

Stingem focul și trecem sosul bechamel prin sită, pentru a deveni foarte fin. Apoi adăugăm în sosul fierbinte un gălbenuș de ou, crud. Amestecăm imediat pentru a se omogeniza compoziția și a nu se fierbe gălbenușul separat în sos. La final adăugăm parmezanul răzuit și din nou amestecăm intens pentru omogenizare.

Cum se asamblează și se coace lasagna cu vinete și dovlecei

La baza formei de copt, unsă cu unt se așază un strat din sosul de roșii. Apoi se pune un rând de foi de lasagna hidratate și un rând din sosul bechamel. Peste acesta se așază feliile de vinete și din nou sos de roșii. Urmează feliile de dovlecel, sos de roșii, sos bechamel, foi de lasagna și din nou sos bechamel. Se răzuiește puțin cașcaval și se pune tava la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 20-30 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel