Data publicării:
Rețeta pentru ”nu te stresa”. Profesorul Vlad Ciurea: Să facem exact ce spune și religia creștină
Alexandru Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat cât de bine e să rămânem calmi în momentele de stres.
Alexandru Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat care sunt beneficiile pentru sănătate atunci când reușim să rămânem calmi în momentele de stres.
„Ni se tot spune, domnule profesor „Nu te stresa!“. Aveți vreo rețetă? Acum vorbim din experiența de viață. Nu sunteți stresat când intrați în operație, când ieșiți? Nu sună telefoanele?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Eu stau lângă Parcul Circului. La un moment dat, acolo umbla un domn cu părul puțin mai grizonat, ca mine, iar în față împingea un cărucior și în cărucior era un bebeluș care zgândărea căruciorul și bărbatul îi spunea, în plină circulație pe toată strada, pe Bulevardul Lacul Tei: Ferdinand, fii calm! X trece pe lângă el, se uită la domnul respectiv, și-i spune: Domn’le, dumneata cred că faci o confuzie. Bebelușul ăla nu vă înțelege! El spune: Nu, nu! Ferdinand sunt eu!
Autosugestia contează foarte mult. Primul lucru dacă te claxonează un domn din spate, îi dai locul să se ducă unde vrea, și în rai, și în iad, și îi urezi succes. Lasă-l să se ducă unde vrea. În al doilea rând, dacă poți ca toate aceste lucruri care se întâmplă zilnic să nu le pui la suflet. Nu trebuie să le punem la suflet, nu duc la nimic bun.
Cel mai grav lucru este, dacă cineva îți aruncă o vorbă urâtă, o injurie, să-ți pui mintea să răspunzi la așa ceva. Zâmbește și mergi mai departe. Ca și în religia creștină, să încercăm să ne detașăm, să facem tot posibilul ca acest creier pe care ni l-a dat Dumnezeu, această bijuterie, să funcționeze”, a spus, pentru DC News, Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR.
Secretul longevității. Regula celor 3 de 8, explicată de Vlad Ciurea
Prof. dr. Vlad Ciurea are mai multe recomandări pentru români.
„Din nefericire, populația foarte tânără vrea să facă foarte multe. Nu putem, iar creierul nu primește atâtea comenzi câte vrem noi să-i dăm”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea, reputat neurochirurg român. „Vrei să faci față și simți că nu mai poți, puțin repaus este minunat. Atunci, dintr-o dată, se liniștește creierul. Celulele nervoase sunt vascularizate, primesc oxigen și ceea ce le place cel mai mult, glucoză, și încep să se simtă bine”, a explicat Vlad Ciurea, arătând că pauza este, de fapt, un câștig de timp.
„Lucrurile trebuie luate pas cu pas, nu toate odată. Nu trebuie să-i dai creierului două comenzi pentru că amândouă vor ieși prost. Este adevărat! Uitați-vă ce se întâmplă în circulație când cineva vrea să și conducă, să și dea mesaje pe telefon”, a mai zis Ciurea.
„Creierul e un organ foarte sensibil și trebuie să-i respectăm regula celor trei de opt. Opt ore de muncă, opt ore de somn, opt ore de activități de rutină zilnică”, a subliniat Vlad Ciurea.
Obiceiul prin care îi faci mult rău creierului fără să-ți dai seama
„Câteva recomandări pentru creier (și întregul organism):
Trezirea să fie cât mai de dimineață. Ora de culcare ideală: 21.30. Seara, să rememorăm ce am făcut în ziua respectivă și să planificăm ce facem mâine.
Primul lucru de făcut dimineața: de respirat aer curat în fața geamului deschis.
Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.
Micul dejun. Fără grabă, fără știri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.
La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe și legume proaspete, dar nu din cele importate, și vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, semințe, migdale, alune, piersici, pește slab, sunt foarte multe (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News