Rețeta fericirii. Psihologul Bogdan Ion a spus ce trebuie să facă părinții pentru a-i oferi o viață plăcută copilului / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Psihologul Bogdan Ion a spus care este rețeta fericirii și de ce este important ca părinții să știe cum să se raporteze la copil pentru a-i oferi o viață plină de bucurii.

Bogdan Ion, psiholog, a fost invitat la emisiunea Parenting 101, la DC News, unde a spus care este rețeta fericirii și de ce este important ca părinții să știe cum să abordeze relația cu copilul pentru a-i oferi acestuia perspective de dezvoltare sănătoase și o viață cât mai fericită.

„Există un secret al fericirii. Când te duci după ea, fuge de tine, iar când te întorci de la ea și te orientezi către ceea ce e relevant în viața ta tinde să se apropie de tine. De altfel, această rețetă de a nu căuta fericire cu orice preț, ci a căuta ce nevoi sunt relevante și ce e important pentru tine trebuie transmis către copil, iar acest lucru să fie modelat din maniera în care părinții să se apropie de nevoile copilului.

Cei mai mulți părinți se gândesc cum să-i fie bine copilului, dar acel bine reprezintă cum să-l ferească pe copil de răul care i-a lovit pe părinți. Acest lucru nu e bun.“, a precizat psihologul.

CITEȘTE ȘI      -      Cum devine un copil „oaia neagră” a familiei? Gina Dafinoiu (psiholog): Nu e vina persoanei, ci a familiei sale

Ce trebuie să facă părinții

„Pe de o parte e nevoie de relaționare, iar dacă părinții nu au fost conectați cu cel mic, copilul este într-o carență mare și posibil să fie afectat dacă nu a primit suficientă prezență emoțională.

De asemenea vorbim despre nevoia de a fi competent, bun la ceva, nevoia de a simți că e apreciat și inclus în colectiv pentru ceea ce face și ce poate. Acest lucru se clădește de copil, iar atunci când este prins făcând bine, de pildă, acest lucru tinde să-l conecteze cu propria lui competență.

A treia chestiune se referă la faptul că cel mic are nevoia să simtă că e la cârma vieții sale. Acest lucru nu trebuie să se întâmple târziu. A-i da de ales, iar el văzând că e important să se raporteze la ceva despre el ca să se întâmple niște lucruri îi crește autonomia și îi permite să se dezvolte ca o persoană care nu vrea ceea ce vor alții să vrea, ci vrea ceva care îl definește pe el“, a spus Bogdan Ion.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Parentingul în primii 3 ani de viață ai copilului. Psiholog Bogdan Ion: De ce recomand taților să nu piardă această perioadă / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel