Data publicării:
Rețetă de mucenici moldovenești însiropați și glazurați cu miere și nucă
Vlăduț, bucătarul matinalului Super Neatza cu Răzvan și Dani, a preparat clasica rețetă de mucenici moldovenești însiropați și glazurați cu miere și nucă.
Ingrediente
Pentru aluat:
1 kg făină tip 650
50 gr drojdie
500 ml lapte cald
5 gr sare
4 gălbenușuri de ouă
50 gr unt
50 ml uleivanilie
1 ou pentru uns
Pentru sirop:
1 kg zahăr
800 ml apă
coajă de portocală răzuită fin
coajă de lămâie răzuită fin
2 lingurițe cu esență de vanilie
2-3 linguri de miere parfumată de tei
200 gr nucă tăiată mărunt
100 gr fistic mărunțit
Mod de preparare
Pentru a prepara aluatul de mucenici moldovenești, punem gălbenușurile într-un bol și adăugăm peste ele sarea, zahărul, coajăile de lămâie și portocală răzuite fin și vanilia.
Din albușuri putem să preparăm bezele, sau chiar o rețetă de tort Pavlova.
În vasul în care vom frământa aluatul cernem făinași formăm o adâncitură la mijlocul ei. Drojdia o diluăm amestecând-o cu o lingură de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald. Punem amestecul de drojdie cu lapte în adâncitura din făină și o acoperim cu un strat fin de făină. Acoperim vasul și îl lăsăm așa 10-12 minute pentru a se activa drojdia.
Apoi, adăugăm untul topit și uleiul peste gălbenușurile amestecate cu aromele, zahărul și sarea. Turnăm amestecul rezultat peste drojdia activată. Începem să turnăm, treptat și laptele cald, în timp ce amestecăm intens ingredientele din vas. Aluatul pentru mucenici moldovenești sau măcinici se poate frământa manual, sau cu ajutorul robotului. Va rezulta un aluat ca pentru rețetele de cozonac, nu foarte ferm, dar nelipicios. Îl lăsăm la dospit aproximativ o oră. Apoi, modelăm mucenicii, de forma cifrei 8, îi așezăm în tavă și îi mai lăsăm la odihnit 20 de minute.
Între timp, încălzim cuptorul la 170-180 de grade.
Ungem mucenicii moldovenești cu gălbenuș de ou și îi coacem pentru aproximativ 20-25 de minute.
Cât timp se coc mucenicii moldovenești, preătim siropul pentru tramparea mucenicilor. Fierbem apa cu zahărul și cojile de portocală și lămâie până rezultă un sirop foarte consistent. La final, adăugăm și vanilia. Siropul se lasă să se tempereze, apoi se adaugă și o lingură de miere.
Mucenicii moldovenești se trec prin acest sirop, după ce se răcesc și se decorează cu multă nucă ușor coaptă și mărunțită, amestecată cu fistic mărunțit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News