Rețetă de gogoși sărate sau piroști. E inspirată din bucătăria rusească
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
O studentă s-a prezentat în cadrul emisiunii „Chefi la cuțite”, sezonul 9, cu o rețetă interesantă de gogoși sărate.

Una dintre rețetele preparate în prima ediție de preselecții a sezonului 9 „Chefi la cuțite” a fost o delicioasă rețetă de gogoși sărate sau piroști, gătită de Andreea Climatiano.

Rețeta este inspirată din bucătăria rusească. Se prepară dintr-un aluat dospit, umplut cu cartofi și ceapă, sau cu brânză amestecată cu ouă.

Ingrediente pentru gogoși sărate

Pentru aluatul dospit:

600 gr făină albă tip 650
7 gr drojdie uscată
300 ml apă caldă
50 ml ulei
1 ou
25 gr zahăr
7 gr sare

Pentru umplut gogoșile:

2 cartofi (aproximativ 300 de grame)
2 ouă
1 ceapă mică
400 ml smântână cu 35% grăsime
150 gr brânză de vaci
150 gr bacon
15 gr chives sau ceapă verde
2 gr piper
10 gr sare
500 ml ulei de floarea soarelui pentru prăjit

Rețetă de gogoși sărate, mod de preparare


Se va începe cu pregătirea aluatului, care se lasă la dospit cel puțin 30 de minute. În timp ce aluatul se dospește, se pregătesc și ingredientele pentru umplutură.

Cum se prepară aluatul pentru gogoși sărate

Într-un bol se amestecă un plic de drojdie uscată cu 300 ml de apă călduță și o linguriță de zahar. Se amestecă până se dizolvă drojdia și zahărul, apoi se lasă la activat aproximativ 5-6 minute, până când apar bule la suprafață.

În alt vas se amestecă 500 gr de făină cu sarea și se adaugă 50 ml de ulei, un ou și maiaua de drojdie. Se frământă aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până când devine neted și compact. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se pune în cuptor la 50 de grade.

Cum se pregătesc ingredientele pentru umplutură

Se curăță cartofii, se toacă cuburi și se fierb în apă cu sare până încep să se paseze. Se toacă ceapa mărunt și se prăjește în puțin ulei până devine transparentă. Se adaugă baconul tăiat în cubulețe mici. Se scot cartofii după ce au fiert și se pasează până se obține un piure uniform. Se adauga ceapa calită cu baconul, 50 ml de smântână, sare și piper.

Pentru a doua umplutură se amestecă brânza de vaci cu un ou și sare.

Se scoate aluatul din cuptor și se mai frământă cu puțin ulei. Se împarte în bile de aproximativ 5 cm care se întind pe masa presărată cu făină în forme de discuri, notează a1.ro. În centrul fiecărui disc de aluat se așază câte o lingură de umplutură, apoi se împăturește la jumătate și se preseazaă cu o furculiță marginile.

Se prăjesc într-o tigaie umplută până la jumătate cu ulei, până capătă o crustă aurie, crocantă.

Se toacă frunzele de chives și se amestecă cu restul de smântână, sare și piper. Acesta este sosul cu care se servesc gogoșile sărate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel