Data publicării:

Rețeaua falsurilor: arestații, în CO. 40.000 de asigurați, fără medic. Cabinetele ar putea fi vândute cu tot cu pacienți

Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp
laborator
laborator

 Până la recurs, șase medici de familie au rămas în arest preventiv, în dosarul analizelor falsificate. Încă 10 medici, după unele informații, au fost inculpați în acest caz.  Astfel, circa 40.000 de persoane au rămas fără medic de familie. Medicii vor figura în concediu, pe perioada arestului. Casa de Asigurări București va decide luni dacă reziliază contractele cu cabinetele care colaborau cu laboratoarele Uromed Center și CityLab,  ai căror patroni sunt și ei arestați. Listele cu pacienți pot fi vândute, conform legii, împreună cu cabinetul, inclusiv în perioada arestului preventiv.

Președintele CASMB, prof. Gheorghe Iana, a declarat pentru DeCeNews că luni va lua o decizie, împreună cu patronatele medicilor de familie. ”În principiu, până la terminarea procesului funcționează prezumția de nevinovăție, a spus prof. Iana, iar Justiția trebuie să se pronunțe. Casa de Asigurări va verifica, în măsura în care avem informații, în ce măsură au fost încălcate prevederile din contractul cu cabinetele medicale și dacă se impune rezilierea contractelor. Vom discuta, luni, cu patronatele medicilor de familie pentru a găsi soluții pe termen scurt, respectiv pe perioada arestului preventiv, sau pe termen lung, dacă se reziliază contractul”.

Cabinetele pot fi vândute din arest

Președinta asociației patronale a medicilor de familie, dr. Doina Mihăilă, ne-a declarat că în intervalul de 29 de zile al arestului preventiv se vor face convenții de înlocuire, ca în orice situație în care titularul cabinetului lipsește pentru concediu de boală, odihnă sau alte situații neprevăzute. Astfel, colegii medicilor vor prelua temporar pacienții din lista celui arestat.

”În opinia noastră nu se impunea arestarea, medicii puteau fi judecați în libertate, ne-a declarat Doina Mihăilă. Se evita astfel bulversarea pacienților. Pe de altă parte, dacă va fi găsit nevinovat, cine îi dă medicului înapoi lista de pacienți, cel mai important element al practicii private? Cum vor fi compensați medicii? Noi, colegii celor arestați, nu putem prelua automat listele. Fie praxisul este vândut unui coleg, inclusiv lista de capitație, fie pacienții sunt infomați că au rămas fără medic de familie și trebuie să-și caute unul, pe lista afișată de CASMB”.

Vezi AICI lista medicilor arestați

Avocații cu care am discutat ne-au declarat că medicul își poate vinde cabinetul chiar dacă se află în arest preventiv, nefiind afectat acest drept. Totuși, nu e necesar acest gest. Dacă medicul pierde contractul cu Casa, nu mai are ce vinde. Dacă nu, iar arestarea preventivă nu se prelungește peste 30 de zile,  poate reveni la lucru. În caz că procurorii obțin un al doilea mandat, Casa trebuie să rezilieze contractul, pentru că titularul e indisponibil peste intervalul prevăzut de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel