Data publicării:

„Rețeaua cancerul”: oncologi care prescriu medicamente morților

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

„Rețeaua insulina” lasă acum loc „rețelei cancerul”. Unii oncologi au luat exemplul colegilor diabetologi care considerau că și morții trebuie să se trateze de cancer. Doi medici din Capitală, unul care lucrează în centrul de diagnostic al unei asociaţii pentru prevenţia cancerului şi al doilea într-un mare spital, au prescris 20 de reţete pe numele unor bolnavi cu cancer care decedaseră, în valoare de aproximativ 60.000 de lei, potrivit unui raport CNAS. Acestea sunt numai rezultatele preliminarii ale controlului.

"În urma unor verificări de rutină făcute în sistemul informatic am aflat că există un număr de reţete care erau prescrise de către medici pentru pacienţi care decedaseră. Am luat un prim lot de zece medici şi la primii doi dintre ei avem şi primele rezultate", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă. Rezultatele controlului au evidenţiat faptul că unul dintre ei a prescris 15 reţete timp de nouă luni (decembrie 2009 - 2010), în valoare de aproape 20.000 de lei, pentru pacienţi care au decedat. Al doilea medic a prescris numai cinci reţete în acelaşi interval, dar în valoare de aproximativ 40.000 de lei.

Controlul a scos la iveală mai multe situaţii, printre care şi că unii medici, specialişti în oncologie, prescriau medicaţia bolnavilor cu cancer în stadii terminale, dar fără să îi vadă. Aceştia raportau că au consultat bolnavul şi i-au prescris medicaţia, dar de fapt nici nu vedeau bolnavii, primind astfel bani pentru un serviciu raportat ca fiind efectuat. Apoi, chiar se ofereau să ia ei medicaţia, pentru a-i ajuta pe bolnavi. Medicaţia este prescrisă pentru trei luni, aşa cum se obişnuieşte. Mulţi dintre pacienţii cu cancer în stadii terminale au decedat, dar medicii au continuat să prescrie reţete gratuite foarte scumpe, conform raportului.

Așa au început să apară anunţuri pe internet privind vânzarea unor medicamente necesare în tratamentul cancerului sunt tot mai numeroase, iar preţurile oscilează între 1.000 şi 2.500 de lei. "Este evident că doctorii au cel puţin o parte de vină în acest sistem. Când pui parafa, vezi pacientul. Poate este foarte grav şi eliberezi medicamente familiei, dar te asiguri că pacientul trăieşte. Dar nu este posibil, cum s-a întamplat şi acum, să prescri la trei luni după ce pacientul a decedat. Asta înseamnă că medicul nici nu mai avea contact cu pacienţii ca să vadă dacă trăiesc sau nu. Medicul făcea o dublă ilegalitate, odată prescria pentru un mort şi a doua oară încasa bani pentru un serviciu medical neefectuat, dar raportat ca efectuat. Sumele sunt calculate pentru servicii efectuate şi neefectuate şi pentru medicamentele prescrise. Dar acest lucru va fi stabilit de organele competente", a mai spus preşedintele CNAS.

Citeşte şi:

De ce unii medici prescriu insulină morților

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel