Resturile navetei spaţiale Challenger, care a explodat în 1986, găsite în largul coastei Floridei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Resturile navetei spaţiale Challenger, care a explodat în 1986, găsite în largul coastei Floridei / Foto: Pixabay, de SpaceX-Imagery
Resturile navetei spaţiale Challenger, care a explodat în 1986, găsite în largul coastei Floridei / Foto: Pixabay, de SpaceX-Imagery
Resturile navetei spaţiale Challenger, care a explodat în 1986, au fost găsite în largul coastei Floridei.

NASA a confirmat că au fost recuperate resturi din naveta spaţială Challenger care a explodat la mai puţin de două minute de la lansare, în 1986, incident soldat cu moartea tuturor celor şapte membri ai echipajului aflaţi la bord, scrie The Guardian, scrie Ziarul de Iași.

Agenţia spaţială a afirmat, într-un anunţ făcut joi, că ”artefactul” a fost descoperit de o echipă de filmare care căuta aeronave din cel de-al Doilea Război Mondial, în largul coastei estice a Floridei.

Scafandrii au găsit un element fabricat de om care era acoperit de nisip şi, având în vedere că localizarea era în apropierea ”coastei spaţiale” a Floridei de unde a fost lansată misiunea, a contactat NASA.

”Deşi au trecut aproape 37 de ani de când şapte exploratori îndrăzneţi şi curajoşi şi-au pierdut viaţa la bordul lui Challenger, această tragedie va rămâne în memoria colectivă a ţării noastre”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson. ”Pentru milioane de oameni de pe glob, între care şi eu, 28 ianuarie 1986 pare că a fost ieri”, a adăugat el.

Cum s-a produs tragedia

În pofida unor îngrijorări ale unor angajaţi, agenţia a aprobat lansarea navetei în acea zi. Ulterior, o investigaţie a arătat că a existat o defecţiune majoră datorată temperaturilor foarte scăzute care a compromis integritatea aparaturii, mai exact a unor garnituri folosite pentru a preveni scurgerea fluidelor.

Challenger este considerată astăzi naveta care a schimbat ”pentru totdeauna programul spaţial al NASA”. A fost a doua navetă care a ajuns în spaţiu şi făcuse nouă călătorii între 1983 şi 1986, înainte de a exploda în timpul lansării. A fost de asemenea naveta care a dus în spaţiu prima femei americană şi prima persoană africano-americană, potrivit Space.com.

Ambiţiosul program NASA din acea perioadă a fost ilustrat şi de oamenii pe care agenţia i-a pus la bordul Challenger, între care o profesoară care plănuia să ţină o oră pentru studenţii săi de pe orbită. Profesoara, ​​Christa McAuliffe, în vârstă de 37 de ani, a fost primul civil care urma să ajungă în spaţiu şi a fost aleasă din 11.000 de candidaţi care îşi doreau un loc.

Toate cele șapte persoane aflate la bord au murit

Dezastrul din 1986, în urma căruia au murit toate cele şapte persoane aflate la bord, a fost redat în documentarul Netflix din 2020 ”Challenger: The Final Flight”.

Accidentul a redus ambiţiile NASA de a deschide călătoriile spaţiale pentru civilii americani, a arătat Smithsonian în 2016. De atunci însă, civili, mai exact miliardari precum Elon Musk, Jeff Bezos şi Richard Branson, au călătorit în spaţiu prin propriile mijloace.

O furtună solară a făcut o gaură în câmpul magnetic al Pământului. Fenomenul spectaculos observat pe cer. "Credeam că am văzut totul"

O furtună solară a deschis o gaură în câmpul magnetic al Pământului săptămâna trecută, provocând o explozie de aurore roz pe cerul Cercului Arctic, scrie The Sun.

Furtuna geomagnetică solară minoră, de clasă G1, s-a izbit de Pământ pe 3 noiembrie, a raportat spaceweather.com. Site-ul, care urmărește apropierea asteroizilor, vânturile solare, eclipsele și aurorele, a dezvăluit că furtuna a durat mai mult de șase ore și a provocat deschiderea unei "crăpături" în câmpul magnetic, permițând pătrunderea vântului solar.

Următoarele furtuni au provocat unele dintre "cele mai intense aurore roz" pe care cel puțin un localnic le-a văzut vreodată în Tromsø, Norvegia, care este cunoscută pentru priveliștile sale vii asupra aurorelor nordice. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel