Resturi de dronă încărcată cu explozibil, descoperite la Tyulenovo / Update: Rezultatele cercetărilor / galerie foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Resturile unei drone kamikaze au fost descoperite în Bulgaria.

Update:

Drona explozivă găsită la Tiulenovo, în nordul coastei bulgare a Mării Negre, a fost distrusă la faţa locului de o echipă de militari specializaţi, a anunţat luni într-un comunicat Ministerul bulgar al Apărării, transmite AFP.

'Verificările au arătat că este vorba de un obuz de mortier de 82 de milimetri ataşat la resturi de dronă', a explicat ministerul, adăugând că, 'din cauza stării proaste în care se afla, s-a considerat că muniţia nu poate fi transportată' şi de aceea a fost distrusă la faţa locului, după instalarea unui perimetru securizat.

'Putem presupune cu siguranţă că această dronă este legată de conflictul din Ucraina', a declarat presei ministrul apărării, Todor Tagarev.

'Acest război aduce inevitabil riscuri în continuă creştere pentru securitatea noastră', a adăugat acesta.

Patru mine au fost dezamorsate în apele teritoriale bulgare de la începutul conflictului, în februarie 2022. Epava dronei, de circa trei metri lungime, a fost semnalată iniţial duminică seara de un hotelier, care a observat dispozitivul blocat între stânci.

Tiulenovo se află la circa 35 de kilometri de graniţa cu România.

Știrea inițială:

Utilizatorul Radoslav Rusev a publicat fotografii, pe Faebook, cu posibile resturi de dronă în zona localității Tyulenovo. Obiectul a fost găsit lângă docuri, conform news.bg.

Utilizatorul și-a manifestat revolta pe Facebook pentru faptul că autoritățile bulgare nu au răspuns prompt la avertizarea sa prin telefon la 112 și a precizat că printre resturile descoperite existau părți luminoase. Acesta s-a temut că ar putea provoca o explozie.

„Tyulenovo nu este centrul lumii, iar când drone ucraineene sau ruse aterizează pe malul nostru... lucrurile devin diferite. Această bombă este încă activată cu niște electronice strălucitoare. Nu vă spun cum au reacționat autoritățile când am sunat la 112“ se arată în postarea care însoțește mai multe imagini.

Din fotografii reiese clar că bomba atașată la dronă este o mină care a fost detonată. Acest lucru a fost explicat de expertul militar și fostul ministru adjunct al Apărării Jordan Bovzhi la bTV

Potrivit acestuia, este greu de determinat de la care dintre cele două țări aflate în război provine respectiva. El a amintit că ambele țări folosesc masiv drone.

„Știți că Rusia practic bombardează infrastructura civilă cu drone inteligente”, a mai comentat Bozhilov.

O echipă de specialitate formată din cinci militari a plecat la ora 06:10 în aceasta dimineață la fața locului și va inspecta obiectul, după care acesta va fi distrus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel