Data actualizării:
Data publicării:

Restricțiile anti-Covid din China îi forțează pe fermieri să îşi distrugă recoltele

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Restricţiile stricte impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 lasă fermierii fără altă opţiune decât aceea de a-şi distruge recoltele pe care nu mai pot să le vândă, ceea ce a declanşat îngrijorări cu privire la o criză alimentară şi proteste pe social media, transmite Bloomberg.    

Mai multe videoclipuri au început să circule online în care se pot vedea fermieri care îşi distrug produsele agricole proaspete pe care au dificultăţi în a le comercializa.

Mass media de stat şi locală au publicat reportaje cu privire la câmpuri de legume care sunt distruse în mari regiuni producătoare de legume, precum provinciile Shandong şi Henan, pentru a face loc în vederea însămânţării următoarei recolte.

Distrugerea produselor alimentare proaspete are loc într-un moment în care mulţi chinezi sunt în izolare şi se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu alimente şi alte perturbări de aprovizionare.

Această distrugere riscă să majoreze preţurile la alimente, care sunt deja la un nivel ridicat, şi să submineze eforturile Beijingului de a asigura aprovizionarea cu hrană şi a elimina risipa.

Proteste împotriva restricţiilor anti-Covid au izbucnit în ultimele zile în mai multe oraşe din China, inclusiv în Beijing şi Shanghai. Mai multe legume precum varza, ridichiile şi spanacul sunt acum recoltate în China dar sunt blocate în zonele rurale.

Camioanele şi comercianţii fie nu sunt disponibile sau nu pot intra în sate pentru a colecta produsele agricole din cauza restricţiilor de deplasare şi ordinelor de carantină.

O publicaţie a fermierilor a raportat că există dificultăţi în aducerea legumelor pe piaţă din cauza restricţiilor anti-Covid şi citează cazul pieţei Xinfadi din Beijing, unde în timp ce preţurile plătite fermierilor pentru legume au scăzut, preţurile de comercializare cu amănuntul au explodat.

'Cetăţenii vor alimente, fermierii vor venituri iar sezonul agricol nu aşteaptă pentru nimeni' subliniază publicaţia de stat Farmers' Daily. Aceasta a făcut un apel către autorităţi pentru a reduce obstacolele în calea vehiculelor care transportă produse alimentare, 'astfel încât legumele de pe câmp să poată fi servite pe mesele a mii de gospodării', notează Agerpres. 

 

Cine este jurnalistul BBC, bătut măr de poliţia chineză la protestul anti-restricții din Shanghai

BBC a informat duminică că poliţia chineză l-a agresat şi reţinut pe unul din jurnaliştii săi, care acoperea un protest la Shanghai, pe care l-a eliberat după câteva ore, transmite Reuters. 

'BBC este extrem de îngrijorat de modul în care a fost tratat jurnalistul nostru Ed Lawrence, care a fost arestat şi încătuşat în timp ce acoperea protestele din Shanghai', a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt. 'A fost reţinut câteva ore după care a fost eliberat. Cât timp a fost arestat a fost bătut şi lovit cu picioarele de poliţie. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce lucra ca jurnalist acreditat', conform sursei citate.

Shanghai este unul din numeroasele oraşe din China în care au loc proteste împotriva restricţiilor stricte impuse de autorităţi pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19, proteste care au izbucnit în ultimele zile după un incendiu în Urumqi, soldat cu morţi.

În imaginile apărute pe reţelele de socializare se poate vedea cum un bărbat pe care alţi jurnalişti l-au identificat ca fiind Ed Lawrence este arestat de poliţişti.

BBC a precizat că nu a primit nicio explicaţie credibilă pentru detenţia lui Lawrence.

'Nu am primit nicio explicaţie oficială sau scuze din partea autorităţile chineze dincolo de o comunicare a oficialilor care mai târziu l-au eliberat, cum că l-ar fi arestat pentru binele lui în caz că s-ar fi contaminat de COVID în mulţime', a spus BBC.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel