Data publicării:

Restricții de viteză pe Dunăre dar și pe digul Măcin-Smârdan

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Autorităţile au decis, marţi dimineaţă, instituirea unor restricţii de viteză pentru autovehiculele care circulă pe digul Măcin-Smârdan şi pentru ambarcaţiunile care sunt pe Dunăre, din cauza cotelor crescute ale fluviului.

Astfel, autovehiculele care traversează digul Măcin-Smârdan nu au voie să depăşească viteza de 70 de kilometri pe oră, excepţie de la această măsură făcând pompierii, salvarea, poşta, precum şi mijloacele auto care execută lucrări de eliminare a pericolului de inundaţii.

"Digul se prezintă bine, a fost verificat în cursul acestei dimineţi, dar pe fondul Dunării crescute, cred că această decizie este binevenită pentru ca drumul să nu se deterioreze", a menţionat prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui.

De asemenea, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos din Galaţi a emis, marţi, un aviz către navigatori potrivit cărora aceştia au obligaţia de a-i instrui pe comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş, astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita navigabilităţii, fiind interzisă producerea de valuri.

Protejarea malurilor

Decizia are drept scop protejarea malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi a fost luată după ce cota de atenţie sau de inundaţie a fost depăşită în unele zone de pe Dunăre situate între Baziaş şi bara Sulina. O măsură similară a fost luată săptămâna trecută de Căpitănia Zonală a Portului Tulcea.

Potrivit prefectului judeţului Tulcea, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va decide, în cursul zilei de marţi, impunerea unor restricţii de circulaţie ambarcaţiunilor care circulă pe canalul Madgearu care face legătura între Dunărea Veche şi localităţile din comuna CA Rosetti.


"În zona comunei Maliuc a fost impusă o restricţie navigatorilor tot pentru a proteja malurile", a precizat prefectul.

Potrivit unor localnici din satul Ilganii de Sus, comuna Maliuc, mai multe curţi ale caselor din localitate au fost deja inundate, acest lucru petrecându-se în mod constant în fiecare an, atunci când Dunărea creşte.

Măsurile luate de autorităţi se vor menţine până când nivelul Dunării va scădea, iar digul Măcin-Smârdan şi malurile localităţilor riverane nu vor mai fi în pericol de a fi afectate. 

Vezi și: Alertă. Dunărea a atins cota de inundații la Giurgiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel