Data publicării:

Resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, dezbateri, ateliere şi concerte, în a doua zi a Festivalului Săptămâna Haferland

Autor: Claudia Calotă | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cetatea Rupea Foto: Crișan Andreescu
Cetatea Rupea Foto: Crișan Andreescu

Resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, dezbatere despre influenţa saşilor asupra ceangăilor şi o conferinţă despre istoria orgilor din Rupea se află în programul celei de-a doua zile a Festivalului Săptămâna Haferland. 

Evenimentele zilei sunt deschise, la 10,30, la Biserica Evanghelică Fortificată din Buneşti, de Fanfara tradiţională săsească a Juniorilor Braşoveni, urmate, de la ora 11,30, de dansuri tradiţionale săseşti prezentate de Grupul păstrător de tradiţii Boriţa din zona etnografică Şapte Sate.

De la ora 12,00, va avea loc dezbaterea 'Influenţa saşilor asupra ceangăilor' susţinută de Veres Emese Gyongyver, urmată de o nouă repriză de muzică susţinută de Fanfara tradiţională săsească a Juniorilor Braşoveni. Între orele 12,00 - 13,30 vor avea loc, în paralel, o serie de activităţi, printre care o proiecţie de film şi un atelier de împletit coroniţe organizate de Centrul Cultural Sibiu şi expoziţia de fotografie 'Peisajul Bisericilor Fortificate'.

Evenimentele zile continuă în satul Rupea cu un concert susţinut de fanfara săsească Kulturwerk Bayern - Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania. La ora 16,00 este programată resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania.

Biserica din Rupea, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieţii spirituale ale comunităţii săseşti din Transilvania. Puţini din cei care au admirat orga şi minunatele covoare expuse în Biserica Neagră din Braşov ştiu că acestea provin, de fapt, de la biserica din Rupea. De altfel, întregul ansamblu al cetăţii Rupea, construit între secolele XIV şi XVII, a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară şi turnurile (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetaşilor, Turnul Pulberăriei).

De la ora 17,00 sunt programate discursuri ale invitaţilor de onoare, iar de la ora 17,30 va avea loc conferinţa cu videoproiecţii 'Istoria orgilor din Rupea' susţinută de prof. univ. Ursula Philippi. Ziua se încheie la Rupea în piaţa de la Biserica Fortificată cu dansuri săseşti ale Kulturwerk Bayern - Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania, susţinute de la ora 18,00.

În localitatea Homorod, la Biserica Fortificată, va avea loc, între orele 19,30 - 20,00, un concert susţinut de Paul Cristian - orgă, şi Elena Cristian - vioară, iar de la ora 20,00, la Căminul Cultural din localitate, va avea loc un bal săsesc cu formaţia Trio Saxones. Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Săptămâna Haferland se desfăşoară, până duminică, în zece localităţi din regiunea cunoscută istoric drept Ţara Ovăzului (Haferland) - Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri. Tema ediţiei din acest an este 'Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland'.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu baluri tradiţionale săseşti, concerte de orgă şi de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecţii de film, expoziţii foto şi de costume tradiţionale, paradă de costume populare şi vor putea asista la resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania.

Participanţii vor avea de asemenea ocazia de a face vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor şi de a degusta produse bio, iar copiii şi adulţii îşi vor putea încerca iscusinţa în atelierele live de pictură pe lemn, împletit coroniţe, cioplire în lemn, ţesut şi brodat, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel