Resetare ceas biologic, proces prin care oboseala dispare imediat
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 06 Martie 2015, 17:14
WhatsApp
Un grup de cercetători a reușit să reseteze ceasul biologic al unor șoareci de laborator, iar acum caută metode pentru a face același lucru în cazul oamenilor.

Echipa de la Vanderbilt University, Nashville (Tennessee) a reușit să stimuleze, cu ajutorul unui scurt fascicul laser, celulele dintr-o regiunea a creierului numită nucleu suprachiasmatic. Înainte de a aplica acest stimul, cercetătorii au modificat genetic celulele acestui nucleu.

După modificarea genetică a neuronilor din nucleul suprachiasmatic, cercetătorii au aplicat un fascicul intens laser, de foarte scurtă durată, în ochii șoarecilor. De îndată ce celulele vizate erau stimulate, șoarecii deveneau foarte activi, de parcă tocmai se deșteptaseră după un somn bun, explică cercetătorul Cătălina Oana Curceanu pe siteul scientia.ro.

Nucleul suprachiasmatic este o mică formațiune din hipotalamus, situată exact deasupra chiasmei optice, locul de încrucișare a căilor optice.

Procedeul de stimulare a celulelor din nucleul suprachiasmatic ar putea fi realizat și în cazul oamenilor, însă marea provocare este găsirea unei modalități pentru modificarea genetică a neuronilor din această porțiune a creierului.

Citește și: Secretul inteligenţei umane, descoperit de cercetători. REZULTATE UIMITOARE

O metodă relativ la îndemână ar fi injectarea unui virus modificat în celule. Scopul acestui virus ar fi sensibilizarea la lumină a celulelor din nucleul suprachiasmatic. Totuși, folosirea unui virus este o tehnică cu un grad de periculozitate ridicat, așa că oamenii de știință caută alte metode, mai simple, sigure și eficiente.

Dacă se va reuși crearea unui dispozitiv pentru resetarea ceasului biologic, cei care vor să își revină după o noaptă albă nu vor avea nicio problemă în acest sens. Tot de această tehnică ar putea beneficia și cei care schimbă des fusul orar și suferă de așa-numitul „jet lag”.

Însă, dincolo de aceste aplicații, trebuie menționate și unele chiar mai importante. Metoda ar putea fi folosită cu succes și în tratamentul unor depresii, înlocuind unele medicamente, a căror administrare vine la „pachet” cu efecte secundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?