Data publicării:

Republicanii cer investigarea Secret Service. Acuzații grave: Am încercat să-i alertez când am văzut un bărbat cu o armă, dar nu m-au luat în seamă

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cogresmeni republicani au anunțat că  vor lansa rapid investigații pentru a afla cum a reușit o persoană să evite agenții Serviciului Secret și să urce pe acoperișul unei clădiri din apropierea locului unde fostul președinte al SUA, Donald Trump, susținea un miting electoral, trăgând mai multe focuri de armă îniante de afi ucisă de lunetiști.

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, controlată de republicani, a declarat că diverse comisii din Cameră vor convoca oficiali de la Serviciul Secret, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI pentru audieri, anunță Reuters.

Comisia de Supraveghere a Camerei a convocat-o pe directorul Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, pentru a depune mărturie pe 22 iulie.

Deși informațiile despre incident sunt încă puține, primele rapoarte media au indicat că atacatorul se afla în afara perimetrului de securitate al locului de desfășurare a mitingului din Butler, Pennsylvania. O persoană intervievată de BBC a declarat că a văzut bărbatul cu arma și a încercat, fără succes, să alerteze poliția și Serviciul Secret.

Ben Maser a spus că se afla în afara perimetrului mitingului, ascultându-l pe Trump, când a observat doi ofițeri căutând aparent pe cineva. Maser, un sudor de 41 de ani, a început și el să scaneze zona.

"L-am văzut pe tip pe acoperiș. I-am spus ofițerului că era acolo sus. A plecat să-l caute," a spus Maser.

Musk cere demiterea conducerii Secret Service

Susținătorii lui Trump au criticat Serviciul Secret, responsabil pentru protejarea lui Trump ca fost președinte al SUA. Miliardarul Elon Musk a cerut demisia conducerii agenției.

"Cum a fost posibil ca un lunetist cu un echipament complet să se târască pe acoperișul cel mai apropiat de un candidat prezidențial?" a întrebat activistul conservator Jack Posobiec pe rețeaua socială X.

Agentul special FBI, Kevin Rojek, a declarat într-o conferință de presă că numărul de focuri trase de atacator a fost "surprinzător".

Serviciul Secret nu a avut un reprezentant la acea conferință de presă de sâmbătă seara, care a inclus oficiali ai FBI și forțelor de ordine de stat.

Serviciul Secret a declarat, la scurt timp după împușcături, că a început o investigație și l-a informat pe președintele democrat Joe Biden, rivalul lui Trump în alegerile din 5 noiembrie, deși agenția nu a răspuns imediat la solicitările presei privind protocoalele care ar fi trebuit să-l protejeze pe fostul președinte. Poliția Statului Pennsylvania a redirecționat întrebările către Serviciul Secret.

Protecția pentru Trump, la nivelul unui președinte în exercițiu

Atacul va duce cu siguranță la o revizuire a securității lui Trump, iar în viitor acesta va beneficia probabil de un nivel de protecție mai apropiat de cel al unui președinte în exercițiu, a declarat Joseph LaSorsa, un fost agent al Serviciului Secret care a lucrat în detaliul prezidențial.

"Va exista o revizuire intensă" a incidentului și "va fi o realiniere masivă," a spus LaSorsa. "Așa ceva nu poate să se întâmple."

Serviciul Secret a declarat recent că a adăugat "resurse și capabilități de protecție" detaliului de securitate al lui Trump, fără a oferi detalii suplimentare.

Un agent pensionat care a lucrat în serviciile de protecție, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că incidentul ar trebui să declanșeze o revizuire internă și, ideal, și una externă.

"Gravitatea situației impune o analiză amănunțită pentru a preveni astfel de eșecuri în viitor și pentru a asigura responsabilitatea la toate nivelurile," a spus fostul agent.

Cum sunt pregătite mitingurile lui Trump

Pentru mitingurile de campanie ale lui Trump, poliția locală ajută Serviciul Secret la securizarea locației. Agenții din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, cum ar fi Administrația pentru Securitatea Transporturilor, ajută ocazional. Multe dintre mitingurile lui Trump atrag mii de membri ai publicului, au loc în aer liber și durează ore întregi.

Înainte de eveniment, agenții scanează locația pentru bombe sau alte amenințări, iar Trump sosește invariabil într-un convoi fortificat.

Oficialii forțelor de ordine ridică de obicei bariere ca perimetru și cer tuturor participanților să treacă printr-un detector de metale pentru a intra în locație. Agenții de protecție înarmați percheziționează toate gențile și chiar portofelele participanților. Mulți participanți sunt percheziționați manual.

Paul Eckloff, un fost agent al Serviciului Secret care s-a pensionat în 2020, a declarat că agenții ar fi inspectat din timp toate acoperișurile cu o linie de vizibilitate.

"Această persoană fie s-a ascuns până a devenit o amenințare, fie nu a fost o amenințare până când și-a dezvăluit armele," a spus Eckloff.

În momentele de după ce Trump a fost rănit, fostul președinte a fost rapid înconjurat de personalul Serviciului Secret care a format un scut uman, în timp ce agenți puternic înarmați, echipați cu veste de protecție și purtând puști au urcat pe scenă și păreau să scaneze zona pentru amenințări.

Trump a fost transportat de agenți într-un SUV negru și dus la un spital local, conform campaniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel