Republica Moldova şi Ucraina, ţări candidate la UE. Vot istoric! Chirieac: România şi Republica Moldova se vor reunifica în interiorul UE
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Son Tung Tran, Pexels
Fotografie de la Son Tung Tran, Pexels
Parlamentul European a votat acordarea statutului de ţări candidate la aderarea în Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. 

Conform România TV, acest statut a fost acordat cu 522 de voturi pentru, iar la final europarlamentarii au aplaudat în picioare momentul istoric. Zilele trecute, Comisia Europeană recomandase Parlamentului European să acorde statutul de candidat celor două ţări. 

Rămâne doar ca liderii europeni care se reunesc la Bruxelles, acolo unde merge şi Klaus Iohannis, să aprobe acest vot. 

Întrebat dacă ar mai fi fost acordat atât de rapid statutul acesta celor două ţări, dacă nu ar fi fost contextul conflictului din Ucraina, analistul politic Bogdan Chirieac spune că "în mod categoric, dacă nu era această agresiune oarbă a Rusiei în Ucraina, cele două state nu primeau statutul de candidat". 

Republica Moldova poate ajunge mai repede în UE. Chirieac: Populaţie mai mică, probleme care pot fi rezolvate mai uşor

"A fost meritul excepţional al doamnei Maia Sandu, care s-a aşezat pe trendul ridicat de Ucraina, pentru a solicita şi pentru Republica Moldova statutul de candidat la UE. Este exact un moment istoric, pentru că România şi Republica Moldova în sfârşit se vor reunifica în interiorul Uniunii Europene.

Atenţie, să ne bucurăm, dar e un proces de lungă durată. Poate dura şi 15 ani, poate chiar mai mult. Ambele state sunt două state eşuate! Cu conflicte armate în interior, conflicte îngheţate, cum e în Transnistria, sunt multe lucruri care trebuie rezolvate. Sunt convins că vor reuşi, dar e nevoie de mulţi ani pentru proces. E bine că s-a deschis calea. Au primit statutul de candidat, vor avea fonduri de pre-aderare. E foarte important, mai ales pentru o economie atât de mică cum e Republica Moldova. Şi dacă ai lideri buni, cum e dna Maia Sandu, cum e dna Gavriliţă, au Radu Popescu, au lideri la Chişinău, Moldova poate merge mai repede decât Ucraina. E o ţară mai mică, cu o populaţie mai mică şi cu probleme care pot fi rezolvate mai uşor. Se va spune că în Moldova e o mare comunitate rusofonă. E adevărat, dar şi ţările baltice au o astfel de comunitate, chiar mai mare decât Republica Moldova, şi tot au intrat şi în UE şi în NATO", a mai punctat analistul politic. 

Klaus Iohannis, joi şi vineri, la reuniunea liderilor din UE şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi Summitul Euro

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest va constitui o oportunitate de reafirmare, în actualul context geopolitic, a sprijinului liderilor Uniunii Europene pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest şi pentru avansarea şi consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite.

Totodată, reuniunea va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităţilor concrete de stimulare a proceselor de reformă şi de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei.

Agenda reuniunii Consiliului European, care se va desfăşura joi şi vineri, va include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi abordate situaţia economică din Uniune şi evoluţiile în ceea ce priveşte Uniunea Bancară şi pieţele de capital, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel