Republica Moldova și-a închis spațiul aerian. Suporterii Partizan Belgrad, opriți la vamă. Bogdan Chirieac și Radu Tudor, reacții la dejucarea posibilei lovituri de stat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ
Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis. Suporterii sârbi au fost refuzați în țară, existând informații de securitate. 

UPDATE:

Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis în jurul orei 14:47, transmite Moldpres, potrivit Agerpres. Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile, spaţiul aerian al ţării a fost închis temporar la ora 11.24, în scopul asigurării siguranţei şi securităţii aviaţiei civile.

Autoritatea a anunţat că va reveni cu informaţii suplimentare pe parcursul zilei. Iniţial, instituţia anunţase că închiderea temporară va dura până la ora locală 16:00.

Știrea inițială:

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis, conform companiei Air Moldova și va rămâne așa până la ora 16:00, orarul suferind modificări.”Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md”, anunță Air Moldova.

În același timp, aflăm că meciul de fotbal din play-off-ul Ligii Conferințelor dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad, care va avea loc joi, se va desfășura cu porțile închise. Anunțul a fost confirmat pentru Deschide.md de către purtătorul de cuvânt al Federației Moldovenești de Fotbal, Alexandru Grecu, care a explicat că a primit o scrisoare din care rezultă că decizia a fost luată din motive de securitate.  ”Am fost nevoiți să ne conformăm acestei decizii. Banii pentru biletele procurate vor fi returnați” a declarat Grecu.

12 suporteri sârbi, care apucaseră să ajungă, au decis să se întoarcă deja acasă după ce au primit interdicție de intrare pe teritoriul R. Moldova din partea Poliției de Frontieră. Restul ar zbura deja de la ora 14:00 spre Belgrad cu o escală la București. 

Se pare că existau informații că există riscul ca în Republica Moldova să ajungă diversionişti din Serbia la un meci de fotbal. 

Citește aici mai mult: Planul Rusiei de a înlătura conducerea de la Chișinău ar fi implicat diversioniști din Serbia. Totul trebuia să se întâmple la un meci de fotbal

Serbia a negat implicarea și cere informații despre suporterii refuzați la vamă, susținând că nu a fost transmisă nicio sesizare în acest sens din Rep. Moldova. 

”Singură, Republica Moldova nu face față. Dușmanul e în interior”

Analistul politic Bogdan Chirieac și jurnalistul Radu Tudor au reacționat.

”Galeria Partizan Belgrad a aterizat la Chișinău, iar serviciul de informații al Republicii Moldova a spus că, printre ei, ar putea fi mercenari care ar încerca să dea o lovitură de stat în Republica Moldova. Ei au venit cu avionul, n-au cum să aibă arme de foc la ei, dar în Tiraspol se poate face rost de arme de foc fără probleme. Înțeleg că au fost reținuți pe aeroport, nu li s-a permis intrarea în țară și sunt expulzați către Serbia, printr-un zbor prin România - București și Belgrad” a reacționat Bogdan Chirieac, la Antena 3. ”Probabil că din cauza aceasta Republica Moldova a închis spațiul aerian,  încercând să oprească orice încercare ca mercenari să ajungă pe calea aerului în Republica Moldova, cel mai posibil în legătură cu acest meci de fotbal. Reacționează, e normal, nu au armată, sunt departe de a fi la nivelul necesar pentru a împiedica o lovitură de stat. Trebuie să urmărim cu mult calm ce se întâmplă” a mai spus analistul politic. Întrebat despre cât de greu îi va fi Rep. Moldova de a face față provocărilor, Bogdan Chirieac a răspuns că ”ar trebui să primească imediat sprijin din partea României, a UE și a SUA, pentru că de la NATO, oficial, e mai greu, având statutul de neutralitate trecut în Constituție. Singură, nu face față (presiunii Moscovei), pentru că, acolo, dușmanul e în interior”. Analistul politic a precizat, în același timp, că vorbim despre o țară mică, săracă și ”cu un pic de sprijin occidental, Republica Moldova trece peste această încercare, pentru că, dacă se pune un guvern pro-rus la Chișinău, Rep. Moldova intră sub regimul sancțiunilor, Rusia nu are pe unde ajuta și, în scurtă vreme, Guvernul ăla se prăbușește, ca urmare a revoltei populației. Perspectiva nu este încurajatoare nici pentru cei care visează la un Guvern pro-rus la Chișinău, nu există perspective de întărire a Rusiei aici, nici economic, nici militar”. 

”Moment dramatic. Dacă nu intervin acum în forță, mâine dimineață s-ar putea să fie prea târziu”

Jurnalistul Radu Tudor spune că ”există probe și dovezi strânse inclusiv de serviciile de informații occidentale”. Conform acestuia, ar fi fost vorba despre un plan de destabilizare profundă a Republicii Moldova. ”Să înțeleagă și ministrul sârb și toți ceilalți care dezmint: nu e vorba despre implicarea statelor și guvernelor, ci de entități care acționează pe teritoriul Serbiei, unde știm foarte bine că există inclusiv grupări paramilitare sau voluntari care luptă în Ucraina de partea Rusiei și care sunt prezenți și-n Republica Moldova, e o realitate. Pericolul uriaș pentru Rep. Moldova este vulnerabilitatea ei. E o țară mică și, dacă nu pune piciorul în prag acum, va fi înghițită de Rusia și de interesele ei și va fi transformată într-un câmp de promovare și proiectare a violențelor și a agresivității Rusiei în Europa. Cred că Maia Sandu, în primul rând, dar și noul premier și cei care formează majoritatea parlamentară de la Chișinău își dau seama că se află într-un moment dramatic. Dacă nu intervin acum în forță, mâine dimineață s-ar putea să fie prea târziu”. 

În continuare, analistul politic Bogdan Chirieac a spus că se iau măsurile de securitate în Republica Moldova, iar cancelariile europene sunt informate. ”Deocamdată nu s-a întâmplat nimic, ce se poate face mai mult?” a continuat analistul, considerând că, odată dezvăluită, tentativa de lovitură de stat nu mai are cum să se producă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel