Republica Moldova: Deşi a avut câştig de cauză în instanţă, Andrei Năstase nu-şi poate prelua mandatul de primar al Chişinăului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), a declarat marţi că nu-şi poate prelua mandatul de primar al Chişinăului chiar dacă instanţa a anulat luni procesul verbal prin care fusese sancţionat pentru că ar fi desfăşurat presupusă campanie electorală în ziua alegerilor locale din municipiul Chişinău în 20 mai 2018. 

Într-o conferinţă de presă, Năstase a precizat că instanţa a anulat procesul verbal, însă a invocat norme de procedură şi nu pe fondul cauzei, astfel încât el nu-şi poate prelua încă mandatul de primar al Chişinăului şi nici nu se poate adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanţa anulase rezultatele alegerilor din Chişinău, câştigate de Andrei Năstase, invocând faptul că atât el, cât şi contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, ar fi făcut 'agitaţie electorală' pe conturile lor din reţelele de socializare în ziua scrutinului, aminteşte Radio Chişinău.

Decizia, calificată de o parte a clasei politice şi de societatea civilă drept una politică, a provocat proteste la Chişinău şi critici din partea instituţiilor internaţionale. Aceasta a constituit unul din motivele suspendării asistenţei financiare din partea Uniunii Europene, acordată Republicii Moldova, notează Radio Chişinău. Între timp, Andrei Năstase a devenit parlamentar în legislativul Republicii Moldova, după alegerile din 24 februarie. Blocul electoral ACUM, constituit din PPDA şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu, a obţinut 26 de mandate în forul legislativ, acumulând 26,84% din sufragii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel