Data actualizării:
Data publicării:

Republica Moldova a câştigat prima sa medalie la JO de la Paris

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Duminică, Republica Moldova a obținut prima sa medalie la Jocurile Olimpice de vară de la Paris.

Republica Moldova a câștigat o medalie de bronz la judo.

Denis Vieru a urcat pe poziţia a treia a podiumului la categoria 66 kg.

Ca urmare a acestui rezultat, Republica Moldova este acum pe locul 22 în clasamentul pe naţiuni.

Potrivit NewsMaker, Vieru, în vârstă de 28 de ani, a pierdut în semifinale, în faţa japonezului Hifumi Abe şi a obţinut o victorie în lupta cu francezul Walide Khyar pentru medalia de bronz. Sâmbătă, sportivul a acces în semifinale după ce a trecut de finlandezul Luukas Saha şi sârbul Stranhija Buncic.

Jocurile Olimpice de la Paris se desfășoară în perioada 26 iulie-11 august. La competiție participă sportivi din 206 țări. Republica Moldova este reprezentată de 26 de sportivi, care vor concura în cadrul a 10 probe. Pe 27 iulie au participat deja la proba „tir” – Anna Dulce, la „tenis de masă” – Vladislav Ursu și la „înot” – Pavel Alovațchii. Aceștia nu au reușit să se califice în finala probelor în care au concurat.

***

Parisul este gazda celei de-a XXXIII-a ediții a Jocurilor Olimpice, unde 10.500 de sportivi din peste 200 de comitete olimpice naționale concurează pentru medalii. România, inițial reprezentată de 107 sportivi, va participa cu 106 atleți, după suspendarea pentru dopaj a atletei Florentina Iușco.

Olimpiada, care va dura 19 zile, include 329 de probe în 32 de sporturi. Pentru prima dată, competiția de surfing va avea loc la mii de kilometri distanță de orașul gazdă, pe legendarul val Teahupo'o din Tahiti, situat la 15.000 km de Paris. Acesta va fi cel mai îndepărtat loc pentru o competiție de medalii din istoria Jocurilor Olimpice.

Breaking, un stil de dans urban din cultura hip-hop, va debuta ca sport olimpic la Paris. Competiția se va desfășura între 9 și 10 august, cu probe masculine și feminine, după succesul avut la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret din Buenos Aires, 2018.

Turnul Eiffel va juca un rol central, găzduind evenimentele de volei pe plajă într-o arenă temporară amenajată sub monument. De asemenea, medaliile olimpice vor conține metal provenit din Turnul Eiffel.

Pentru prima dată după un secol, Sena va fi locul de desfășurare pentru maratonul de înot și proba de înot a triatlonului. Organizatorii au asigurat că apa râului este suficient de curată pentru competiții, după ce a fost considerată prea toxică timp de decenii.

JO 2024 marchează 100 de ani de la ultima ediție a Jocurilor Olimpice găzduite de Paris, în 1924. Capitala Franței devine astfel al doilea oraș, după Londra, care găzduiește Jocurile Olimpice de trei ori.

Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, numărul de sportivi bărbați și femei va fi egal. Dintre cei 10.500 de participanți, 5.250 vor fi bărbați și 5.250 femei.

Paris 2024 își propune să fie cea mai ecologică Olimpiadă de până acum. Camerele sportivilor nu vor avea aer condiționat, fiind prevăzute cu un sistem de răcire care utilizează apă din subteran și fațade ajustate pentru a minimiza expunerea directă la soare.

Sistemul de transport public din Paris (RATP) a echipat peste 3.000 de agenți cu dispozitive de traducere asistate de inteligență artificială pentru a facilita orientarea turiștilor. Dispozitivele pot traduce din franceză în 16 limbi, asigurând o experiență fluentă pentru vizitatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel