Republica Moldova: Procuratura Generală deschide dosar penal pentru uzurparea puterii de stat de către guvernul PD
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Procuratura Generală de la Chişinău a deschis luni un dosar penal pentru uzurparea puterii de stat, în perioada 7 - 14 iunie, de către fostul guvern controlat de Partidul Democrat din Republica Moldova, în baza unei ordonanţe a procurorului general interimar, Dumitru Robu, informează Radio Chişinău şi Ziarul Naţional. 

Astfel, procurorul general interimar a anulat ordonanţa anterioară emisă de fostul procuror general interimar, Igor Popa, în 23 iulie, care refuza să declanşeze urmărirea penală împotriva fostului guvern, constatând 'erori de fapt şi de drept' la emiterea acesteia. Dosarul privind 'uzurparea puterii de stat' în Republica Moldova a fost încredinţat unui grup format din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept, relevă într-un comunicat Procuratura Generală de la Chişinău. Curtea Constituţională a Republicii Modova a decis la 7 iunie că parlamentul ales pe 24 februarie urmează să fie dizolvat pentru că nu a reuşit până la acea dată să învestească un guvern. La 8 iunie, însă, socialiştii proruşi au creat o majoritate parlamentară cu Blocul ACUM (declarat proeuropean) şi au învestit guvernul premierului Maia Sandu.

Timp de o săptămână, în Republica Moldova au existat două guverne - noul executiv al Maiei Sandu şi vechiul, al premierului democrat Pavel Filip. Toate deciziile noii majorităţi parlamentare şi ale noului guvernul erau anulate de Curtea Constituţională. Democraţii au cedat puterea abia pe 14 iunie 2019, aminteşte Ziarul Naţional. Partidul Democrat a reacţionat printr-un comunicat la decizia parchetului, calificând-o drept 'un nou atac asupra sa din partea actualei guvernări' formate din Partidul Socialist (al preşedintelui Igor Dodon) şi Blocul ACUM. În acelaşi timp, un tribunal din Moscova a emis luni un mandat de arestare 'în contumacie' pe numele lui Vlad Plahotniuc, controversatul oligarh moldovean, până recent preşedintele Partidului Democrat, despre care presa şi actuala putere de la Chişinău susţin că a controlat toate instituţiile statului de dincolo de Prut.

Fostul lider democrat, care recent a renunţat la mandatul de deputat, este vizat într-un dosar penal, fiind suspectat de organizarea şi participarea la o grupare criminală transnaţională de trafic de droguri, conform autorităţilor ruse. 'A fost aprobată solicitarea pentru arestarea preventivă' a lui Vlad Plahotniuc, a indicat Svetlana Skacikova, purtătoare de cuvânt a tribunalului districtual Tverskoi din Moscova. Arestarea este valabilă două luni din momentul reţinerii efective a suspectului sau din momentul extrădării acestuia în Federaţia Rusă. Datele anchetei instanţei din Moscova arată că Vlad Plahotniuc s-ar afla în prezent în Statele Unite ale Americii, conform portalului Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel