Data publicării:
Reprezentantul UNICEF în România: pandemia de COVID-19 a afectat în special viața copiilor aflați în situații nefavorabile
Unul din 3 copii din România trăiește în sărăcie, iar în țara noastră vaccinarea de rutină împotriva rujeolei și a poliomielitei era o problemă dinaintea pandemiei. Reprezentantul UNICEF în România a vorbit la Digi24 despre situația copiilor din țara noastră.
Pandemia de COVID-19 a afectat viața tuturor oamenilor, în rândul acestora fiind incluși și copii. Au fost afectați în special copii aflați în medii defavorizate, iar despre situația acestora a vorbit la Digi24 reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult.
„Înainte de toate aș vrea să spun că toți copiii au fost afectați, oricare ar fi colțul lumii în care trăiesc. Un impact major a fost asupra educației. Știm că peste 168 de milioane de copii au pierdut aproape un an de educație din cauza închiderii școlilor. Evident că mulți copii au putut continua cursurile în mediul online, dar știm că unii dintre copii nu au avut acces la educația online. Am văzut provocări semnificative în ceea ce privește educația.
Sănătatea mentală a celor mici, motiv de îngrijorare
În al doilea rând aș dori să aduc în discuție sănătatea mentală. Din cauza carantinării și a imposibilității de a socializa, având în vedere că familiile s-au confruntat cu foarte mult stres, și copiii s-au confruntat cu anxietate, depresie și izolare. Iată o zonă foarte importantă pe care trebuie să o analizăm. În al treilea rând aș dori să menționez sărăcia din rândul copiilor care a crescut semnificativ, care a crescut cu peste 15% mai mult în țările mai puțin dezvoltate și nu doar acolo. Știm că și în România aceasta este o provocare importantă.
Lipsa educației, o provocare pentru copii români
Din nefericire situația copiilor din România nu este cu mult diferită de cea la nivel internațional, iar UNICEF a realizat o serie de anchete de la începutul pandemiei pentru a înțelege ce se întâmplă în ceea ce privește situația copiilor. Lipsa educației a afectat fiecare copil și în special copii care se aflau deja într-o situație vulnerabilă înainte de pandemie au fost afectați și mai mult. Am văzut că în timpul pandemiei inegalitățile au crescut. Nu avem încă date, dar continuăm studiile. Din munca de pe teren și din discuțiile cu o serie de experți am văzut că aceste lucruri s-au întâmplat și vorbim despre copii aflați în zona rurală, unde accesul lor la educație, la servicii de bază era deja o provocare.
România dă dovadă de indiferență la capitolul vaccinării de rutină
Unul din 3 copii din România trăiește în sărăcie sau se află în risc de excluziune socială. Acest lucru era valabil și înainte de pandemie, da în ultimul an lucrurile s-au înrăutățit. Un ultim punct pe care aș vrea să îl aduc în discuție este că ne confruntăm cu mari probleme în ceea ce privește vaccinarea de rutină. Vaccinarea împotriva rujeolei și a poliomielitei au fost afectate, iar înainte de pandemie, România se confrunta cu o epidemie de rujeolă, când 60 de copii muriseră. Este nevoie de o atenție sporită și pentru acest tip de vaccinare de rutină”, a spus Pieter Bult în intervenția sa la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News