Data actualizării:
Data publicării:

Reprezentanții băncilor acuză o „nedreptate“ făcută de ANPC, după ce instituția a sancționat 11 bănci pentru practici comerciale înșelătoare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor, sune că decizia ANPC de a sancționa 11 bănci reprezintă o nedreptate.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaţa locală, acestea fiind sancţionate cu 550.000 de lei.

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a declarat că informațiile vor fi transmise Consiliului Concurenței:

„Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. (...) Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânșii o analiză a întregii situații“, a precizat acesta, conform Știrile TVR.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Bănci sancționate de ANPC. Adrian Vasilescu: Banca Națională nu le poate apăra / Băncile nu au acționat ilegal, legea le permite

Florin Dănescu: S-a făcut o nedreptate

Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor, a intervenit telefonic la Antena 3, unde a comentat decizia Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC):

„Să oprim acest curs al deprecierii imaginii industriei bancare. Eu sunt obligat să vorbesc diplomatic. Dacă eram politician puteam să spun mai tare. E o nedreptate, o eroare foarte gravă care costă băncile foarte mult“, a spus acesta.

„Există în acest moment un cartel, astfel încât dobânzile să fie la un nivel foarte mare? Și Consiliul Concurenței vorbea despre același lucru și există această anchetă cu privire la felul în care a fost manipulat ROBOR-ul“, a întrebat jurnalista berta Popescu.

„Sunt niște metode de calcul clasice peste tot în lume, nu doar în România. Asta înseamnă că băncile au făcut un cartel la nivel mondial. ANPC declară că a găsit la nivel mondial o dobândă prea mare. În contract e totul transparent, în matematică e totul transparent.

Sunt sigur că băncile vor contesta aceste amenzi. Eu nu pot să spun că o vor face toate, dar majoritatea o vor face“, a mai spus Florin Dănescu

CITEȘTE ȘI     -      BERD: Inflaţia a atins nivelul de vârf, dar creşterea preţurilor gazelor va menţine presiunile asupra gospodăriilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel