Reporteri fără Frontiere a sesizat Curtea Penală Internaţională pentru bombardarea clădirii de birouri mass-media din Gaza
Reporteri fără Frontiere (RSF) a sesizat Curtea Penală Internaţională (CPI) după atacurile israeliene asupra clădirii ce găzduia birouri mass-media în Fâşia din Gaza, considerând că acestea pot fi "crime de război", informează AFP.
"În ultima săptămână, birourile a 23 de mass-media locale şi internaţionale au fost distruse de atacuri israeliene aeriene ţintite", a declarat RSF în sesizarea sa, aceste bombardamentele vizând birouri de presă palestiniene şi străine.
"RSF consideră că ţintirea voluntară a mass-media şi distrugerea totală şi intenţionată a echipamentelor acestora reprezintă o crimă de război în temeiul articolului 8 al Statutului de la Roma", conform scrisorii din 16 mai adresată procuroarei generale a CPI, Fatou Bensouda.
"Armata israeliană nu a provocat doar daune materiale masive redacţiilor ale căror jurnalişti, echipamente şi instalaţii sunt persoane şi bunuri protejate în temeiul protecţiei datorate populaţiei civile. Aceasta a împiedicat, de asemenea, acoperirea mediatică a unui conflict ce afectează în mod direct şi grav populaţia civilă", consideră RSF.
În Gaza, clădirea cu 13 etaje ce adăpostea echipele canalului de ştiri qatarez Al-Jazeera şi agenţiei americană de presă Associated Press (AP) a fost pulverizată sâmbătă de mai multe rachete.
Armata israeliană contactase anterior proprietarul clădirii pentru a-l anunța să evacueze clădirea într-o oră astfel încît n-au fost victime, precizează Agerpres.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că această clădire a fost "o ţintă perfect legitimă", susţinând că se bazează pe date furnizate de serviciile de informaţii.
Reporteri fără Frontiere aminteşte că a sesizat CPI pentru "ţintirea intenţionată de către armata israeliană a câtorva zeci de jurnalişti palestinieni care acopereau protestele cunoscute sub denumirea de Marele Marş al Reîntoarcerii, în primăvara 2018.
Prin urmare, Reporteri fără Frontiere a solicitat acum procuroarei generale a CPI să includă evenimentele din ultimele zile în ancheta deschisă în luna martie cu privire la presupuse crime în teritoriile palestiniene, o iniţiativă respinsă de Israel, dar salutată de partea palestiniană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News