Data publicării:
Reporter din Kabul, experiență zguduitoare: Nu-mi pot scoate din minte fețele celor lăsați în urmă
Un britanic care a plecat din Kabul înainte de atentate a descris prin ce a trecut, dar și că, înainte de a se apuca să scrie, a sunat un comandant din Kabul pe care l-a întrebat cum e situația. I s-a răspuns că 100% se termină rău.
Două atentate au avut loc astăzi în Kabul. Se pare că erau informații că ar fi urmat să aibă loc. Vorbim despre atentate sinucigașe, din câte se pare, care au luat viața a zeci de oameni. Cel puțin 12 militari americani au fost uciși. Se pare că și 60 de talibani au murit. Sute de oameni sunt răniți grav. În spatele atentatului stă ISIS-Khorasan.
Vezi aici ce este ISIS-Khorasan și cum a apărut
Doisprezece militari americani au fost ucişi şi 15 au fost răniţi în atentatele sinucigaşe comise joi în apropierea aeroportului din Kabul, a declarat un înalt responsabil american, precizând că evacuările continuă, relatează AFP şi Reuters.
"Doi jihadişti consideraţi ca afiliaţi la Statul Islamic (SI) s-au aruncat în aer la Poarta Abbey, urmaţi de jihadişti ai SI înarmaţi care au tras asupra civililor şi militarilor", a precizat generalul Kenneth McKenzie, şef al Comandamentului central american care răspunde de Afganistan, conform Agerpres.
"Vom continua să ne îndeplinim misiunea", a adăugat el.
Citește INFORMAȚII live din Kabul
Stuart Ramsay, corespondent șef al Sky News, a fost în Kabul, în aceste zile, de unde a transmis despre disperarea afganilor și fuga lor în încercarea de a scăpa de ceea ce a fost țara lor.
El a descris ce a văzut și ce emoții l-au cuprins, în timp ce era extras din Kabul. Printre cei care se aflau în avionul C-17, cu destinația Qatar, s-a aflat și un cuplu în vârstă, care, în timp ce se țineau de mână, priveau, probabil pentru ultima dată, spre ce lasă în urmă.
”Ne-am simțit vinovați că plecăm. E o ieșire simplă pentru un grup de jurnaliști a căror siguranță e garantată de soldații și de guvernul nostru” a spus reporterul, care mai spune că, totuși, ”dacă n-am fi fost acolo, nimeni n-ar fi văzut scenele de groază și disperare care au cuprins întreaga operațiune, nici munca incredibilă a armatei britanice sau a personalului din Ministerului de Externe”.
”O ultimă privire asupra țării lor. Nu se vor mai întoarce niciodată”
Un maior american a venit să-i spună cum ”zborul acesta este plin”, cu precizarea că-l vor lua și pe el, dacă-i vor găsi loc. Avionul chiar era plin, după cum se vede în pozele afișate. A așteptat șapte ore pentru zbor. El a descris agitația de pe aeroport. Avioane ale Germaniei, Angliei (Royal Air Force), Statelor Unite, Coreei, dar și din Qatar, Olanda, Canada, Spania, Franța, Australia au venit și-au plecat continuu, descrie jurnalistul.
Stuart Ramsay a vorbit despre oamenii care s-au îmbarcat pe enormul transportator C-17 și despre ”cea mai ciudată senzație pe care a trăit-o”: ”Am privit cum un cuplu în vârstă, ținându-se de mână, se uitau înapoi la munții afgani care se profilează deasupra aeroportului. Munți care sunt însăși esența acestei țări. Mi s-a părut că își iau rămas bun, o ultimă privire asupra țării lor. Nu se vor mai întoarce niciodată.”
”C-17 e ridicol de uriaș. Înăuntru era ca și cum ai fi într-o biserică - vastă - și cei 450 de oameni au părut să dispară când s-au așezat după îmbarcare.” mai descrie el.
Și acei oameni extrași din Afganistan sunt ”norocoșii”, cei care și-au luat toată viața într-o geantă și sunt duși într-un loc complet diferit și străin. ”Vor merge în țări, comunități și culturi complet străine. Dar vor supraviețui.” precizează Stuart Ramsay.
”Nu-mi pot scoate din minte fețele celor lăsați în urmă, stând în canal și rugând ajutor. Niciodată nu voi putea. Am vorbit cu un ofițer din tabăra de la Kabul înainte de a mă apuca să scriu. L-am întrebat cum este. Mi-a spus că sumbru și că o serie de talibani au preluat intrarea și băteau oameni. L-am întrebat dacă se va termina rău. 100%, Stuart, 100%” a conchis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News