Repetă România scenariul din New York în caz de blackout? Psiholog: ”Reacții isterice, chiar agresive”. Un oficial din Energie recunoaște pericolul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay/ România, pregătită de blackout?
foto ilustrativ pixabay/ România, pregătită de blackout?
Românii sunt total nepregătiți pentru o situație de dezastru. În cazul unei catastrofe, ar putea deveni chiar agresivi, avertizează psihologul Mihai Copăceanu. Și un blackout e posibil, există acest pericol, fapt recunoscut chiar din Ministerul Energiei. Presa internațională, de la Reuters, la Deutsche Welle, vorbesc despre această posibilă situație, numită ”furtuna perfectă”. 

Austria - și nu numai- își pregătește cetățenii pentru o pană de curent ce ar putea dura până la două săptămâni. Avaria ar urma să fie una la nivel european, conform autorităților austriece. Problema nu este dacă va avea loc, ci când. România, când a realizat diverse planuri de acțiune, nu ar fi luat în calcul și o pană de curent masivă, conform Adevărul

Totul a pornit de la o declarație a ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească de ”blackout”. Austria a lansat și un ghid în acest sens, pentru a educa populația în caz de dezastru. În România, după cum s-a și văzut în aceste zile, prima reacție este panica. ”Nu se pune problema când va avea loc un blackout, ci când se va întâmpla” a declarat Stefan Zach, şeful comunicării la utilitatea austriacă EVN AG. 

Vezi aici mai mult despre pana de curent catastrofală pentru care se pregătesc austriecii 

Textul de 370 de pagini lansat de autoritățile din Austria poziționează blackout-ul printre primele locuri între riscurile tehnologice. ”În opinia experţilor, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în următorii cinci ani este acum foarte mare”, se arată în document. Ministerul Apărării austriac este de părere că ”o pană de curent este extrem de periculoasă, fiind necesară pregătirea populaţiei pentru această eventualitate”. 

Vezi și: EXCLUSIV  Rolul RUSIEI în blackout-ul anunțat din Austria. Mircea Coșea: ATUNCI se poate produce o asemenea catastrofă. Stăpân absolut al Europei

Măsuri pregătitoare pentru blackout

În acest context, cetățenii sunt sfătuiți să depoziteze alimente, băuturi şi medicamente esenţiale pentru cel puțin 10 zile. ”O cămară bine aprovizionată cu siguranţă nu este dăunătoare în viaţa de zi cu zi, iar într-o situaţie de urgenţă poate fi vitală”, precizează, într-un comunicat, Ministerul, în al cărui ghid sunt mai multe informații ”despre generatoare portabile, accesorii, provizii de alimente şi apă, despre cum să gătiţi şi să comunicaţi fără electricitate, precum şi cunoştinţe de bază despre primul ajutor, prevenţie şi siguranţă medicală şi civilă”.

”Totul se oprește” avertizează afișele stradale, cu referire la serviciile bancare, semafoare, computere, telefoane şi Internet. 

”Românii ar reacționa anxios, alarmant, isteric, chiar agresiv”

Psihologul Mihai Copăceanu explică, pentru sursa citată: ”Sunt convins că românii ar reacţiona în mod anxios, alarmant, isteric şi chiar agresiv. Şi aici avem mai multe explicaţii. În primul rând, nu suntem obişnuiţi să gândim şi să exersam unele exerciţii de simulare a unor situaţii de urgenţă, precum ar fi o pană de curent vreme de două săptămâni. În al doilea rând, anxietatea noastră s-ar putea reduce ca intensitate dacă raţional am avea nişte resurse disponibile, şi aici vorbesc de existenţa unor alternative personale sau colective. Şi mai clar, nu avem o siguranţă din partea autorităţilor şi nici o predictibilitate a evoluţiei unor situaţii extreme. Haos total.”

Vezi și: EXCLUSIV  Blackout, o pană de curent catastrofală anunțată din Austria. Ce urmează. Psihologul Radu Leca explică impactul: Îngrijorare, i-ar afecta pe toți

Secretar din Ministerul Energiei: există pericolul unui ”blackout”

”Bineînteles că există pericolul unui ”blackout”, dar e nevoie de un cumul de foarte mulți factori ca să se întâmple lucrul acesta, eu nu aș vrea ca lumea să se alarmeze, de aceea am ales să ies și pe un post național, în ideea de a clarifica cât de cât lucrurile. Dacă este o știre sau ipoteză iminentă trebuie poziționată în timp, dar să vorbești la modul general că va fi un `blackout` în următorii 5 ani e relativ, lucrurile acestea trebuiesc digerate puțin și tratate cu profunzime”, a declarat George Niculescu, secretarul de stat al Ministerului Energiei, pentru Replicaonline.ro

Un blackout de 25 de ore a făcut ravagii în New York

Blackout-ul din 1977 a durat 25 de ore, iar noaptea aceea a lăsat pagube enorme din cauza sutelor de incendii provocate, dar și din cauza jafurilor și violenței de stradă. Nu era pentru prima dată când SUA se confrunta cu un Blackout, însă autoritățile au fost complet depășite și au scăpat situația de sub control.

Pana de curent a fost provocată într-o miercuri, din cauza unor fulgere succesive care au lovit sistemul de furnizare a energiei electrice, iar evenimentele ce au avut loc atunci au fost descrise drept apocaliptice.

Sistemul de semaforizare s-a oprit, iar polițiștii au fost trimiși în stradă pentru a dirija circulația. Spitalele au fost dotate cu generatoare electrice.  O parte a populației din New York, în special în zonele sărace, a profitat de beznă și a jefuit orice magazin ce le ieșea în cale. Hoții au furat tot, de la mâncare și băutură, până la mobilă, televizoare, electrocasnice și chiar medicamente. Dintr-o reprezentanță auto au fost furate 50 de mașini nou-nouțe, în valoare de peste 250.000 de dolari. În total, au fost jefuite și distruse peste 2000 de magazine.

Potrivit presei internaționale, pompierii au avut de stins peste 1000 de incendii în acea noapte, de șase ori mai multe decât în mod obișnuit. Până la sfârșitul penei de curent, aproximativ 4500 de hoți au fost arestați și 550 de polițiști au fost răniți.

Din cauza agravării incidentului, primarul New York-ului de la acea vreme a declarat starea de urgență. O estimare a pierderilor cauzate de marea pană de curent new-yorkeză s-ar ridica la mai mult de un miliard de dolari.

Vezi aici mai mult: Blackout, APOCALIPSA. Detalii despre cele mai mari pene de curent din SUA, efecte horror: EROARE umană, vreme extremă, atacuri software 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel