Data actualizării:
Data publicării:

REPER, partidul lui Cioloș, vrea liber la trei grame de canabis. Laura Vicol: Îi invit pe acești parlamentari în spitale / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Senatul a respins luni, în plen, propunerea legislativă de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, şi de înlocuire a sancţiunilor penale cu pedeapsa contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei.

REPER, partidul condus de Dacian Cioloș, dorește consumul de trei grame de canabis la liber. Au fost înregistrate, în plen, în favoarea raportului de respingere propus de Comisia juridică, 107 voturi „pentru”, unul împotrivă şi 4 abţineri. Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de deputaţi neafiliați.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a subliniat, în plen, că grupul PNL este „clar împotriva consumului de droguri”.

„Cu o astfel de măsură deschidem Cutia Pandorei (…) Trebuie să promovăm modele educaţionale prin care tinerii să nu mai fie atraşi de aceasta unealtă a Diavolului – care sunt drogurile. Educaţia reprezintă cel mai important mijloc de luptă împotriva traficului şi consumului de droguri”, a adăugat Tâgârlaş.

Laura Vicol, deputată PSD, a comentat acest subiect la DC News și DC News TV în emisiunea „Culisele justiției” cu Laura Duță. Fiind traficul interzis, întrebarea este... cum legalizezi trei grame de droguri.

„Refuz să cred că există vreun politician în România care să-și dorească legalizarea consumului de droguri! În acest ritm, vom vedea traficanți, la colțul străzii, cu câte trei grame în buzunar pentru a le vinde. De ce?! Pentru că au dreptul să poarte trei grame în buzunar?!”, a zis Laura Vicol.

„Îi invit pe inițiatorii acestui proiect să se ducă în spitalele din România, mai ales la Constanța, pentru a vedea că nu mai au unde să-i pună pe oameni. Sunt intrați în sevraj. Sunt tineri care au nevoie de tratamente operatorii și nu pot fi aplicate de către medici pentru că sunt sub influența substanțelor psihoactive. Și apoi mai discutăm de cele trei grame lăsate la liber”, a mai zis deputata PSD.

Youtube video image

 

 

Simina Tulbure, Oana Cambera, Andrei Lupu, Daniel Toda sunt deputaţii REPER care au depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a trei grame. Inițiatoare este și Cristina Rizea, fostă membră USR, și fostă membră REPER.

VEZI ȘI: Victoria Laurei Vicol: M-a ajutat foarte mult organizația Declic. La început, nu știau ce fel de om sunt și ce fac / video - https://www.dcnews.ro/victoria-laurei-vicol-m-a-ajutat-foarte-mult-organizatia-declic-la-inceput-nu-stiau-ce-fel-de-om-sunt-si-ce-fac-video_930844.html#google_vignette

Propunerea legislativă prevede înlăturarea sancţiunilor penale (închisoare, amendă penală) şi înlocuirea acestora cu sancţiune contravenţională în cuantum cuprins între 1000 şi 3000 de lei, pentru posesia de cantităţi mici de canabis în vederea consumului personal. Aceasta iniţiativă este prima de acest fel din istoria României.

„Este demonstrat faptul că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn şi nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariţia şi consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informaţii şi tratament, pătează cazierul celor identificaţi şi îngreunează activitatea parchetelor. Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame şi substituirea cu amenda contravenţională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale şi penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum şi eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantităţi mici de canabis şi eficientizarea activităţii forţelor de ordine. Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puţin o dată, iar 51% susţin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, au declarat iniţiatorii propunerii legislative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel