Renault acționează contracurent și reia producția de la Moscova
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Toms Svilans)
Sursă foto: Pexels (Toms Svilans)
Compania Renault și-a reluat procesul de producție din uzinele moscovite.

Producătorul auto francez Renault a reluat producţia la uzinele sale din Moscova, orientându-se astfel împotriva tendinţei multor companii globale care şi-au redus legăturile cu Rusia în urma războiului cu Ucraina, informează publicaţia britanică The Guardian, citată de Agerpres. 

În februarie, Renault suspendase producţia, citând problemele logistice după invadarea Ucrainei. Totuşi, decizia Renault de a relua producţia este sprijinită de Guvernul francez, care este principalul acţionar, conform surselor citate de Reuters.

Renault, acționar în cadrul celui mai mare producător auto din Rusia

Renault este din 2016 acţionar majoritar al Avtovaz, cel mai mare producător auto rus, ceea ce înseamnă că are operaţiuni mai mari în Rusia decât majoritatea rivalilor săi europeni, având 40.000 de angajaţi locali.

Renault produce două modele, Logan şi Sandero, pentru piaţa rusească la uzina de la Izhevsk, alături de modelele LADA.

Avtovaz a anunţat luni că în perioada 21-25 martie va opri, parţial, producţia la uzinele sale de la Togliatti şi Izhevsk, din cauza lipsei de componente electronice.

Deficit de semiconductori în toată lumea

Producătorii auto din întreaga lume se confruntă cu un deficit de semiconductori şi alte componente iar fabricile din Rusia nu vor mai aproviziona piaţa în urma extinderii sancţiunilor. Rusia nu mai poate exporta semiconductori în urma sancţiunilor occidentale.

Renault, care în 2021 a revenit pe profit după doi ani de pierderi, este una din companiile occidentale cu cea mai mare expunere pe Rusia, unde potrivit analiştilor de la Citibank realizează 8% din profitul său.

Războiul din Ucraina afectează DACIA

Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia din Mioveni va fi închisă pentru mai multe zile începând de luni, 14 martie, iar angajaţii vor fi trimişi acasă, pe 85% din salariu. Totul ca urmare a scăderii cererii de cutii de viteze din partea uzinelor Renault din Rusia. 

Grupul auto francez Renault SA şi-a păstrat intacte legăturile cu Rusia, în pofida războiului din Ucraina, deoarece este îngrijorat de costurile ridicate ale unei retrageri din societatea mixtă pe care o are împreună cu un partener rus, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel