Renate Weber: Volumul de muncă de la CCR nu e normal. Trebuie modificată legislația
Volumul de muncă de la Curtea Constituțională a României este unul peste capacitățile instituției, avertizează Renate Weber, Avocatul Poporului.
Renate Weber, Avocatul Poporului, avertizează că volumul de muncă de la Curtea Constituțională a României este unul peste capacitățile instituției, iar o modificare a legislației în acest sens ar fi oportună:
„Curtea Constituțională, multă vreme, a fost o Curte care a avut competențe destul de limitate și, în orice caz, puțină lumea mergea la Curte. Acum, Curtea Constituțională are așa de multe cauze de zici că e instanță de plasă, judecătorie de plasă, instanță de fond. Este inadmisibil!
Inclusiv de la instituția noastră avem niște sesizări de prin 2018, care nu au termen la Curtea Constituțională. Sunt sesizări peste niște legi mai vechi ce nu au primit termen. E adevărat că a venit și pandemia peste noi și CCR a luat toată legislația care ținea de pandemia, iar asta este de înțeles, însă eu vreau să vă spun că volumul de muncă de la CCR nu este unul normal pentru o Curtea Constituțională.
Magistrații au asistenți, firește, dar cred că numărul lor ar trebui cel puțin triplat. La fel este la ÎCCJ, care are dosare de parcă ar fi instanță de fond. Nu este normal și cred că aici ar trebui să se producă o modificare în legislația noastră, pentru că nu poți să transformi instanțele astea în ceva ca o judecătorie la care te duci pentru orice plângere, gâlceavă“, a spus Renate Weber.
Revizuirea Constituției. Renate Weber: Aici avem, de fapt, o problemă
Renate Weber, Avocatul Poporului, a vorbit despre calitatea Constituției României în a apăra libertățile și drepturile cetățenilor:
„Constituția noastră, așa cum e ea acum, vă spun eu care de câțiva ani chiar lucrez mult cu ea, e de preferat unor schimbări care, mă tem, ar da multe lucruri peste cap. Mie mi se pare că e o Constituție suficient de bună, care apără drepturile și libertățile, care prevede tot timpul preeminența acelei legislații care apără drepturi și libertăți. Este strict vorba de cât de democratic funcționează instituțiile statului nostru. Aici avem, de fapt, o problemă.
Ne tot uităm la societățile nordice, cât de bine așezate, cel puțin în aparență, sunt ele, dar acolo medierea este de bază. La noi e gâlceava, iar gâlceava, întotdeauna, sigur că va avea nevoie și de un arbitru.“, a spus, la DC News, Renate Weber, Avocatul Poporului (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News