Data actualizării:
Data publicării:

Renașterea industriei de apărare în România. Mircea Geoana anunță nevoia de investiții în ”robustețea militară”

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, despre securitatea României.

„Am încheiat în urmă cu câteva minute întâlnirea Consiliilor de Securitate Națională din țările NATO. Jake Sullivan, toți ceilalți reprezentanți ai țărilor noastre, au avut o întâlnire foarte, foarte importantă. De fapt, am început să pregătim Summitul NATO de la Washington din iulie și pentru mine personal, acest summit va fi încununarea a deja aproape 5 ani de muncă aici la NATO și vrem să iasă un summit de foarte mare succes și așa se va și întâmpla. Discuție foarte importantă și în climatul de securitate care ne înconjoară: vom continua să sprijinim Ucraina, nu este timpul de a deveni pesimiști cu privire la ce se va întâmpla în acest război care va împlini 2 ani peste câteva zile. Avem resursele, avem voința ca să putem să facem ca Ucraina să izbândească. Este foarte important să rămânem uniți și să continuăm să sprijinim această țară, pentru că lupta lor este și lupta noastră, securitatea lor ne protejează și securitatea noastră.

Securitatea țării

Știu că și acasă este o conversație destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noștri militari și ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideți să fim extrem de clari: liderii noștri militari sunt plătiți și au job-ul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligația noastră, a liderilor politici, să evităm ca aceste scenarii să se întâmple. Deci nu vedem un risc la adresa securității României sau a țărilor aliate, vedem în schimb nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robustețe militară, reziliență economică și, în general, o societate capabilă să facă față unor șocuri care nu sunt neapărat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcții.

Tot astăzi am vorbit despre lucruri foarte importante, pentru că, așa cum spuneam mai devreme, securitatea nu are exclusiv o dimensiune militară, are și o dimensiune economică. Am vorbit despre securitate energetică, foarte importantă și pentru România. Am vorbit despre securitate cibernetică, importantă și pentru noi. În România și în țările vecine Ucrainei a fost o discuție, care nu s-a terminat încă, cu privire la securitatea alimentară a țărilor noastre. Vorbim în general despre o o viziune de reziliență economică, inclusiv în ceea ce înseamnă lanțuri de valoare modificate, competiție între marile puteri, tehnologie, și da, ceea ce am discutat astăzi îndelung și o bază industrială de apărare mult mai robustă în toate țările aliate.

Invitație pentru România

O spun încă o dată, este o invitație și pentru România, m-am văzut și cu reprezentanți Republicii Cehe aici, care au o industrie privată de apărare de prim rang. Cehii cumpără în America companii și se extind acolo și au elemente evident foarte interesante și pentru Ucraina și pentru alte zone.

Deci, cred că este momentul pentru o renaștere a industriei de apărare, într-o renaștere industrială mai largă, care trebuie să aibă la bază, și în România, și tehnologii cu dublă întrebuințare, avem foarte mult talent ingineresc, e nevoie doar să-i punem la treabă și să facem din economie o parte integrantă a securității noastre naționale, pentru că securitatea militară și securitatea economică reprezintă un tot unitar.

O întâlnire foarte, foarte importantă, vom avea miniștrii Apărării săptămâna viitoare, vom avea de două ori miniștrii de Externe până la Summitul de la Washington, dar mă pregătesc ca unul care a lucrat, practic, toată viața mea activă la integrarea euro-atlantică a României, să avem un summit la Washington de mare succes și mă bucur că voi putea fi încă o dată martor de prim rang la un astfel de moment al Alianței noastre care va împlini 75 de ani.

Mult succes, mai mult optimism și încredere că noi ne facem datoria și țările aliate vor fi și ele, ca întotdeauna, la înălțimea acestui moment foarte complicat”, a transmis secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel